STEM kombi stigao i u Viroviticu: Provedeni programi za 200 osnovnoškolaca, ali i za svu zainteresiranu javnost

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

STEM kombi, koji je u travnju krenuo na turneju po Hrvatskoj, danas (petak) je došao i do Virovitice. Mališanima u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić te svoj zainteresiranoj javnosti ispred Osnovne škole Vladimir Nazor, omogućeno je ovom prilikom da STEM područjima pristupe na jedan drugačiji način. STEM kombi Udruge Bioteka, u sklopu projekta “Razvoj mreže STEM ambasadora”, pretvoren je u pravi mali laboratorij, a opremljen je alatima, uređajima i materijalima kojima se znanstvenici koriste. Ujedno je riječ i o prvom vozilu s opremom te razine za popularizaciju STEM-a u Hrvatskoj.

Dojma smo kako se sve manje mladih ljudi želi baviti STEM područjima prvenstveno zato što smatraju da su teška, a mi im na ovaj način pokazujemo da to nije tako i želja nam je kod njih pobuditi zanimanje za STEM. Što se današnjih radionica tiče, djeca su oduševljena, a zadovoljstvo su iskazali i učitelji. Pokazali smo im naš STEM kombi, pripremili smo tri punkta na temu medicine, biologije i tehnologije gdje su imali priliku vidjeti podvodni i zračni dron, radili smo razne pokuse, analizirali vodu i tlo, a isto tako upoznali smo ih s našim robotima– istaknula je Mia Šepčević, suradnik edukator Udruge Bioteka, te je istaknula što bi trebalo unaprijediti kako bi zanimanje za STEM kod djece bilo još i veće:

Prvenstveno mislim kako najmlađima nedostaje praktična nastava, tako da smo mi s njima radili upravo na tome. Trudimo se da nisu samo promatrači, već da koliko god mogu aktivno sudjeluju u svemu onome što im prezentiramo. To je glavni način na koji bi ih se moglo dodatno animirati i kako bi mogli spoznati da ovo nije ništa strašno– dodala je.

Važnost ovakvih projekata i radionica istaknuo je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Bila je ovo jedna jedinstvena prilika kako bi se prvenstveno djeca, a nakon toga i ostala javnost, upoznala s novitetima iz STEM područja koje će u budućnosti zasigurno igrati veliku ulogu. Nove generacije uvelike su verzirane na ovakve stvari, stoga je bitno upoznati ih s načinima na koje se nove tehnologije mogu koristiti i kako mogu biti u uporabnoj cjelini svaki dan. Mališani već sada posjeduju velika znanja, a mi ćemo ih nastaviti usmjeravati i podržavati kako bi interes bio još i veći. Također, želja nam je opremiti osnovne škole kojima je Grad osnivač novitetima iz STEM područja kako bi i na taj način dodatno utjecali na razvoj najmlađih– rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Osnovna škola Vladimir Nazor Virovitica već je neko vrijeme usmjerena upravo na spomenuta područja, a to nam je potvrdila i ravnateljica Sanjica Samac.

Naša škola već nekoliko godina ulaže u moderne laboratorijske dijelove ili robotiku koju imamo kao izvannastavnu aktivnost, a upravo ondje naši učenici izrađuju robote s kojima kasnije sudjeluju na raznim natjecanjima. Također, imamo i male eko laboratorije pomoću kojih se može analizirati niz stvari i koji nam koriste za potrebe biologije i izvannastavnih aktivnosti. Uvijek kada imamo sredstava ulažemo u nešto novo, nešto izvan standarda, jer djeca danas žive u modernom svijetu i škola je tu da im omogući, koliko god je to u njezinoj mogućnosti, da se upoznaju s onim stvarima koje možda ne mogu vidjeti na svakom koraku– zaključila je Samac.

Dodajmo kako je “Razvoj mreže STEM ambasadora” projekt jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR.

(www.icv.hr, mra, Udruga bioteka, foto: I. Vidas, M. Bašić)

Skip to content