Naš grad, koji se prvi put spominje davne 1234. godine, danas se može predstaviti kao grad učenika i studenata, meda i šećera, lova i ribolova, vina i brojnih delicija ili grad ravnice i brdovitih brežuljaka Bilogore.Te ako tome pridodamo i „Zeleni cvijet“ sa zlatnim znakom Hrvatske turističke zajednice za najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske 2012. godine Virovitica je svako grad koji treba posjetiti.

Herceg Koloman 1234. godine Virovitici dodjeljuje status slobodnog kraljevskog grada, a jedan od najznačajnijih dana u povijesti grada je 16. studeni 1242. godine kada je upravo u Virovitici hrvatskoj prijestolnici Zagrebu (tada Gradec) dodijeljena Zlatna bula kojom se proglašava slobodnim kraljevskim gradom.O snažnom razvoju tijekom 18. stoljeća danas svjedoče franjevački samostan i crkva sv. Roka izgrađena 1752. godine, čija se raskošna unutrašnjost ubraja medu najljepše primjere barokne sakralne umjetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj, i svakako, Palaca Pejačević – impozantan primjer barokne svjetovne arhitekture. Više o tome možete saznati posjetite li naš Gradski muzej u Dvorcu Pejačević i Muzej franjevačkog samostana. Posljednjih desetljeća grad drvne i metalske industrije polako se pretvara u grad prehrambene, obućarske i tekstilne industrije te sve više postaje gradom kulture, obrazovanja, trgovine i usluga.

Grad, središte Virovitičko-podravske županije broji 22 tisuće stanovnika, svoje posjetitelje očekuje s velikim brojem manifestacija. Od Rokova koje se održava od 5. – 16. kolovoza, virovitičkih kazališnih susreta VIRKAS koji se održavaju u veljači, manifestacije Prosinac u gradu, Virovitičkog kazališnog ljeta… Tu su i poznati Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO, Sajam agro proizvoda i opreme AGROEXPO u okviru kojeg se održava i sajam meda i pčelinjih proizvoda koji se održava krajem kolovoza…

U skladu s multikulturnim karakterom grada široka je i gastronomska ponuda, a valja kušati i karakteristično vino virovitičkog vinorodnog kraja graševinu. Na kraju nikako ne treba propustiti posjetiti Virovitička sedam kilometara južno od centra grada koja čine niz od 9 jezera, a predstavljaju najveće i najbogatije ribolovne vode na virovitičkom području.

Nadam se da će se svi nama uvijek dobro došli gosti osobno uvjeriti o potpunoj istinitosti sadržaja ovih redaka.

Gradonačelnik Ivica Kirin

Skip to content