ODOBREN NOVI EU PROJEKT: Gradu Virovitici 5,5 milijuna kuna za izgradnju solarnih elektrana

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Jučer, za vrijeme trajanja sjednice Gradskog vijeća, gradonačelniku Ivici Kirinu stigla je obavijest Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da je Gradu Virovitici odobren projekt „Solar Roofs for Green Virovitica“.

Projekt je to izgradnje solarnih elektrana na Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću Cvrčak, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma, ukupne vrijednosti 735.000 eura, uz stopu sufinanciranja do 85 %. Projekt je pripremila i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever koja je i partner na projektu.

Instaliranjem solarnih elektrana na krovove javnih ustanova i institucija ostvarit će se milijunske uštede na električnoj energiji, jer se sva proizvedena energija predaje u mrežu HEP-a te isti dan vraća proizvođaču. S obzirom na povećanje cijena električne energije, korist za prijavitelje je ogromna – samo Opća bolnica na godišnjoj razini (prije povećanja cijena) za struju troši oko cca 3 milijuna kuna, a Virkom oko 2 milijuna. (virovitica.hr; fotografija: Ilustracija Pixabay)

Skip to content