MJERE ŠTEDNJE Počinje redukcija javne rasvjete na području grada Virovitice i prigradskih naselja

Zbog znatnog poskupljenja energenata i nestabilnog stanja na tržištu, kao i naputaka Vlade RH o štednji, Grad Virovitica će, kao i većina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, regulirati javnu rasvjetu s ciljem smanjenja rashoda za električnu energiju.

Javna rasvjeta tako bi se gasila u ponoć te ponovno palila u 5:30 sati zbog odlaska građana na posao. Mjere će se početi primjenjivati ovih dana u pojedinim dijelovima grada i prigradskim naseljima, što će ovisiti o tehničkim mogućnostima na samim trafostanicama zbog spajanja pojedinih pravaca javne rasvjete, a uzimajući pritom u obzir gustoću prometa i važnost prometnica. Važno je napomenuti da se redukcija javne rasvjete neće primjenjivati na glavnim prometnim pravcima u centru grada Virovitice.

Mjere redukcije javne rasvjete provodit će se postepeno. Ovog tjedna rasvjeta će se u ponoć gasiti u Gradskom parku, dvorištu Palače Pejačević, ispred crkve sv. Roka te u dijelu Rezovca i Taborišta.

Osim toga, za sada su ugašene i dvije gradske fontane i to ispred Palače Pejačević i Robne kuće, dok je fontana na šetnici kod gimnazije u pogonu od 18:00 do 22:00 sata.

Gašenje javne rasvjete je privremeno rješenje do provedbe projekta rekonstrukcije postojeće javne rasvjete novom LED rasvjetom. Za projekt rekonstrukcije javne rasvjete trenutno se čeka odobrenje Vlade Republike Hrvatske za zaduženje kod HBOR-a, nakon čega će Grad Virovitica raspisati javnu nabavu. Nakon postavljanja LED rasvjete, prema procjenama projektanata, očekuju se uštede od oko 70 posto te bi se tako kredit HBOR-a vratio kroz 5 do 7 godina. Radi se o zamjeni oko 3.400 rasvjetnih tijela, a procijenjena vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna. Nakon zamjene ušteda će se vršiti i dodatnim smanjivanjem intenziteta svjetlosti na 30 posto snage svjetiljke u terminima kao što je provođena redukcija stare rasvjete, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Gradonačelnik Kirin istaknuo je i kako grad Virovitica radi na projektima solarnih elektrana na krovovima gradskih institucija, kao i na zemljanim elektranama, a sve kako bi se smanjio trošak javne električne energije te kako bi se prihodovala dodatna sredstava u gradski proračun kojom bi se pokrili računi za grijanje i plin.

Trenutno smo u projektu postavljanja solarnih elektrana u vrijednosti 5.5 milijuna kuna, sufinanciranih 85% iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. Solarne elektrane bit će postavljene na krov Dvorca Pejačević, Palače Pejačević, Dječjeg vrtića Cvrčak, Tvrtke Virkom te Opće bolnice Virovitica. Nažalost, zbog administrativnih procedura za obnovljive izvore energije, prisiljeni smo uvesti mjere štednje kako bismo smanjili troškove za gradski proračun, dodao je gradonačelnik I. Kirin. (virovitica.hr; fotografija: Matija Rođak)

Skip to content