Korak bliže do usluge organiziranog stanovanja uz podršku u Virovitici: COOR-ov projekt prošao drugu fazu

Sjajna vijest stiže iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. U sklopu operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza”, projektni prijedlog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju uspješno je prošao 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava.

Faza obuhvaća administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti, ocjenu kvalitete i provjeru prihvatljivosti troškova te je upućena u sljedeću fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava. Naime, riječ je o projektu vrijednom 3.095.669,63 kuna u sklopu kojega će se izgraditi objekt za pružanje usluge organiziranog stanovanja uz podršku u Virovitici, ulici Stanka Vraza 33, na mjestu obiteljske kuće pok. dr. Terezije Salaj-Rakić, utemeljiteljice Dječjeg odjela u virovitičkoj bolnici i neumornoj humanitarnoj djelatnici, čija je posljednja želja bila da se dijelom njezine imovine postigne društveno dopuštena svrha – skrb o djeci s posebnim potrebama s područja Grada Virovitice te je tako COOR Virovitica oporučno postao nasljednik spomenute nekretnine.

Projektom, čiji je partner Grad Virovitica i u suradnji s Razvojnom agencijom VTA, izgradit će se i opremiti kuća za organizirano stanovanje uz podršku čime će šest osoba prijeći s instititucijskog oblika skrbi ili iz roditeljskih/udomiteljskih kuća na skrb u zajednici te će time ostvariti jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na život u zajednici. Ideju za realizaciju posljednje želje pokojne dr. Salaj-Rakić dala je i osmislila ravnateljica Margarita Kovačević, a projektnu dokumentaciju izradio je Quantum studio d.o.o. Nadamo se kako će ovo biti prvi u nizu mnogih objekata za ovakav oblik deinstitucionalizacije i promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšanji pristup socijalnim uslugama – poručili su iz COOR-a. (www.icv.hr; COOR)

Skip to content