Klima

ribnjaci-jesen

Prosječna godišnja temperatura u našem gradu iznosi oko 10 Celzijevih stupnjeva što vrlo povoljno djeluje na život i rad ljudi jer nije prevruće, a ni prehladno. Kada je riječ o pračenju promjena temperature, nužno je istaknuti da ima godina kada zimske, ali i ljetne temperature iznenade.

Budući da se naš grad smjestio u nizinskom i ravničarskom području, te sa jedne strane okružen Bilogorom, široko otvoren prema sjeveru, prema dolini Drave, u njoj pušu sjeverni vjetrovi. Zimi često puše vrlo hladan istočnjak. Sjeverni vjetrovi pušu najčešće u hladno doba godine, pa se zima još teže podnosi.

Kao što Virovitičanima hladni i vjetroviti zimski dani zagorčavaju život, tako im i ljetne vrućine, sparine bez daška vjetra nisu lako podnošljive. A uvelike otežavaju i poljodjelske poslove. Za ljetnih dana, dok sunce nesmiljeno peče, česte su i nagle promjene vremena, odnosno ljetne oluje. Osobito su opasni nagli rušilaćki vjetrovi, ali i pojava tuče. Nasreću naš grad ovakvo nevrijeme pogodi vrlo rijetko. Zna proći i po nekoliko godina, a da vremenske nepogode ne pustoše ovim krajem.