Grad Virovitica

virovitica-panorama

Virovitica je grad duge povijesti, smješten na važnim prometnim pravcima; na mjestu gdje se slikovita Bilogora pretapa u plodnu Panonsku ravnicu; na mjestu gdje Slavonija grli Podravinu; na mjestu gdje se čuju i ‘kaj’ i ‘što’.

Pisana povijest bilježi kako herceg Koloman već davne 1234. godine stanovnicima ‘velikog grada Virovitice’ (‘magna villa Wereucha’), daje niz povlastica, a kralj Bela IV. upravo ovdje 1242. godine izdaje ‘Zlatnu bulu’, kojom Zagreb stječe status slobodnog kraljevskog grada .Odlaskom Turaka pred kraj 17. stoljeća, u Virovitici započinje novo doba procvata i razvoja u svim područjima življenja. O snažnom razvoju tijekom 18. stoljeća danas svjedoče franjevački samostan i crkva sv. Roka, cilja se raskolna unutrašnjost ubraja medu najljepše primjere barokne sakralne umjetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj, i svakako, palaca Pejacević – impozantan primjer barokne svjetovne arhitekture. Grofovska obitelj Pejacević 1804. godine podiže dvorac s barokno – klasicističkim obilježjima, koji okružen skladnim parkom, dominira središtem grada. Izuzetan spomenik iz 19. stoljeća je i zgrada Prve Hrvatske štedionice, u cijelosti izgrađena prema bečkim graditeljskim standardima s vrlo elegantnim historicističkim obilježjima.

Virovitica je danas grad s 22.000 stanovnika i središte je Virovitičko-podravske županije. Svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi raznovrsne i bogate sadržaje, koji se ogledaju u nizu atraktivnih muzejskih, kazališnih, koncertnih, tradicijskih, sportskih i sličnih zbivanja. U neposrednoj gradskoj okolici može se uživati u ambijentu vinorodnih brjegova, s čijih se vrhova siri jedinstven pogled na prostrane slavonske i podravske ravnice, ili u savršeno očuvanom prirodnom ambijentu Virovitičkih ribnjaka – popularnom izletištu s idealnim uvjetima za rekreaciju i sportski ribolov. Cijeli prostor, od šumovitih obronaka Bilogore, pa sve do rijeke Drave, koja predstavlja granicu s Republikom Madžarskom, nudi izvrsne mogućnosti naročito lovcima jer obiluje različitim vrstama visoke i niske divljaci.

Od Virovitice se brzo i jednostavno dolazi i do drugih atraktivnih lokaliteta na širem području Virovitičko-podravske županije, kao sto su Park prirode ‘Papuk’, arboretum u Lisičinama ili rijeka Drava. Sa svim svojim prednostima i uz dobru cestovnu i željezničku povezanost, Virovitica predstavlja vrlo atraktivno i lako dostupno turističko odredište.