O projektu

Projekt Solar Roofs for Green Virovitica usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških organizacija javnog sektora i akademske zajednice.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom električne energije od 797,09 MWh iz energije sunca i smanjenjem emisija CO2 za 126,42 tona godišnje.

Na javnim zgradama u Gradu Virovitici bit će realizirano 7 pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana ukupne snage oko 700 kW, a rezultate projekta korisnici objekata mogu doživjeti inovativnim rješenjem proširene stvarnosti.

Projekt će omogućiti uspostavu bilateralnih odnosa između organizacija iz Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške na području upravljanja i promicanja energije iz obnovljivih izvora s ciljem razmjene iskustava, predstavljanja primjera dobre prakse i uspostave buduće suradnje.

Doživite fotonaponske elektrane kroz proširenu stvarnost!

Pomoću aplikacije „Equinox XR“ na virtualni način možete saznati više tehničkih informacija o fotonaponskim elektranama kroz tehnologiju proširene stvarnosti. Slobodno se krećite po lokaciji, istražite i upoznajte prikazani sadržaj proširene stvarnosti.

Upute za pokretanje aplikacije proširene stvarnosti:

  1. Posjetite jednu od lokacija s dostupnim AR sadržajem, označenu na karti fotonaponskih elektrana
  2. Preuzmite i instalirajte Equinox XR aplikaciju na svoj mobilni uređaj

Google Play

App Store

3. Pri pokretanju aplikacije dozvolite pristup kameri te GPS lokaciji koja mora biti uključena prilikom korištenja aplikacije

4. Odaberite ikonu na dnu sučelja koja izgleda kao „slojevi“ te odaberite Equinox Layer pod nazivom „Green VTC“ kako bi vam bili omogućeni sadržaji

Napomena: Aplikacija radi na modernim mobilnim telefonima koji podržavaju proširenu stvarnost i nalaze se na popisu ARCore podržanih uređaja

Novosti

EEA Grants

Glavni cilj programa „Energija i klimatske promjene“ financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) je povećanje korištenje energetskih tehnologija i povećanje sigurnosti opskrbe energije te smanjenje emisije ugljika u Republici Hrvatskoj sukladno ciljevima EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma.

U okviru programa „Energija i klimatske promjene“, osigurano je gotovo 10 milijuna € i pružena potpora 19 projekata koji će rezultirati instalacijom 172 integrirane fotonaponske elektrane ukupne priključne snage 11,58 MW, odnosno 12,37 MW vršno.

Plan provedbe programa u Republici Hrvatskoj je fokusiran na mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, s naglaskom na energiju sunca, energiju mora i geotermalnu energiju.

Karta Virovitice s lokacijama fotonaponskih elektrana GreenVTC

Nositelj projekta

Grad Virovitica

Voditelj projekta

Regionalna energetska agencija Sjever

Projektni partneri iz Hrvatske

Opća bolnica Virovitica

Virkom d.o.o.

Projektni partner iz Norveške

Sveučilište u Stavangeru
Prirodoslovno-tehnološki fakultet
Odsjek za energetiku i naftu

Voditelj projekta

Regionalna energetska agencija Sjever

Trg dr. Žarka Dolinara 1, 48000 Koprivnica

Republika Hrvatska

+385 48 289 240

info@rea-sjever.hr

Dokumenti

Izrada web stranice

Funded by

Skip to content