Župan Tomislav Tolušić potpisao pismo namjere o suradnji sa mađarskom županijskom samoupravom Baranya

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

 Zajednička suradnja na provedbi projekta izgradnje autoceste Pécs – Barcs – Virovitica – Zagreb  te povezanosti željezničkom prugom Virovitice, Barcsa i Pécsa

Na prigodnoj svečanosti u mađarskom mjestu Kémes, upriličena je proslava druge godišnjice početka projekta DravaStara. Svečanosti su, uz župana Tomislava Tolušića, prisustvovali zamjenik državnog tajnika za vanjske poslove Mađarske, Magyar Levente; veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, Ivan Gabor; veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, Gordan Grlić Radman; župan Baranya županijske samouprave Tiffan Zsolt…

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić je sa županom Zsoltom potpisao pismo namjere o suradnji u kojem se, između ostalog, navodi kako će županije potpisnice raditi na pripremi projekata od iznimnog značaja za obje županije ali i regiju, a neki od njih su:

–           skelni prijelaz Sopje – Révfalu,

–           autocesta Pécs – Barcs – Virovitica – Zagreb,

–           te povezanosti željezničkom prugom Virovitice, Barcsa i Pécsa

Sljedeći sastanak je zakazan za početak 2013. godine, a plan je u što kraćem roku započeti s pripremom i ishođenjem potrebne dokumentacije za navedene projekte za čiju realizaciju je potrebna potpora obiju država, ali i financiranje kroz EU fondove. Obje županije podržavaju svaku inicijativu koja je u skladu s njihovim interesima i unaprjeđuje regionalni razvoj te će i u budućnosti raditi na nastojanju da rijeka Drava spaja, a ne razdvaja, mađarsku i hrvatsku stranu. Kao dio dugoročnog strateškog partnerstva obje strane redovito će se konzultirati u svezi usaglašavanja ciljeva i smjerova regionalnih razvojnih programa u cilju razvoja regija potpisnica ovog pisma namjere. Zajedničkim snagama nastojati će osigurati zajedničke poslove i prijateljstvo u duhu mira i Europskih vrijednosti.

Projekt DravaStara počeo je s provedbom 10. prosinca 2010. godine, nakon što je nekoliko godina bio neaktivan. Osnovni cilj DravaStara projekta je revitalizirati područje oko Drave, rasterećivanjem postojećih kanala kroz aktivaciju novih. Revitalizacijom se želi povećati gospodarska aktivnosti (kroz 15 godina) lokalnog stanovništva, a samim time i olakšati im ostanak u svojim selima. Mađarska Vlada je projekt DravaStara proglasila projektom od iznimnog nacionalnog značaja. (www.vpz.hr)

Skip to content