Župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Ivica Kirin o zajedničkim projektima na području grada Virovitice

virovitica 1 Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin gostovali su u nedjeljnoj emisiji Radio Virovitice. Teme, o kojima su razgovarali, bile su razne, a najvažnija je bila zajednički projekti Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice.

Na samom početku emisije župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Kirin osvrnuli su se na proteklu, kriznu, 2012. godinu u kojoj su investicije u gradu i županiji bile veće nego proteklih godina. Župan Tolušić naglasio je kako su u 2012. godini državni projekti na području županije stali, a novi nisu bili ni pokrenuti.

„Polučili smo jako dobre rezultate u privlačenju sredstava iz EU fondova, tu govorimo o milijunima eura koji su došli ili dolaze u Virovitičko-podravsku županiju. Do sada nismo imali projekte vrijedne milijun – milijun i pol eura, a sada su nam odobreni. Mislim da smo time pokazali i onima koji nisu vjerovali u nas, a nažalost bilo je i takvih, da ova županija zna i može. Uz pomoć razvojne agencije Vidra, svrstani smo u sam vrh prema privlačenju sredstava iz EU fondova i dočekujemo spremni 1. srpnja 2013. – ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Dočekujemo ga s dvadesetak projekata s pripremljenom dokumentacijom, građevinskim dozvolama i svime potrebnim…“ – istaknuo je župan Tolušić.

Gradonačelnik Kirin, između ostalog, je rekao: „U ovoj 2012. godini, Grad Virovitice investirao je više nego prijašnjih godina, kada je situacija u državi bila puno bolja. Neke od investicija su: asfaltiranje cesta u Gradu Virovitici i prigradskim naseljima, kanalizaciju Rezovačke Krčevine i ulice Sv. Trojstva u Milanovcu, revitalizacija zdenaca i dogradnja na vodocrpilištu, nova dječja igrališta, obnova društvenih domova, fasada na školama, započeta gradnja nove škole u Sv. Đurđu, pripremili dokumentaciju za školu u Koriji… Neki od projekata Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice koji se provode na području Virovitice su, između ostalih: početak izgradnje studentskog restorana i poduzetničkog inkubatora, uređenje Hitne medicinske pomoći, završetak izgradnje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitičko-podravske županije, plan izgradnje buduće Sirane…“

Župan Tolušić istaknuo je i problem u financiranju zdravstvenih i školskih ustanova u 2013. godini, te naglasio kako smjenom ravnatelja zdravstvenih ustanova, pod izlikom sanacije i reforme, ministarstvo vuče krive poteze te da je čitav proces politički delegiran. Smjena ravnatelja je iz razloga što, smatra župan Tolušić, neki od njih nisu po volji aktualnoj vlasti te ih stoga treba sve smijeniti.

Nadalje, župan Tolušić nabrojao je zajedničke projekte Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, a to su:

– projekt Poduzetnički inkubator

– Tehnološko-inovacijski centar

– Drvni centar izvrstnosti

– Studentski dom (i hostel)

– Studentski restoran

– Sirana

– Učenički dom u Virovitici

– Nova Industrijsko-obrtnička škola

– Aneks B1 i D1 u Općoj bolnici Virovitica

Svi ti projekti, osim Sirane i Industrijsko-obrtničke škole imaju građevinsku dozvolu, što znači da je uloženo barem pola milijuna kuna u dokumentaciju za svaki od tih projekata. Sirana, za koju je Grad Virovitica ustupio zemljište u Poduzetničkoj zoni Sjever, dnevno bi trebala, u jednoj smjeni, prerađivati 10.000 litara mlijeka.

Obojica su istaknuli kako su, prilikom razgovora s nekim ministarstvima, negdje naišli na razumijevanje i suradnju, a negdje na zatvorena vrata. Župan Tolušić je tom prilikom pohvalio suradnju s Ministarstvom turizma, potpredsjednikom Vlade Grčićem i još nekim ministrima, dok je suradnju s ministrom obrazovanja Jovanovićem okarakterizirao kao katastrofalnom.

Gradonačelnik Kirin najavio je i dolazak ukupno 36 investitora koji bi u narednom periodu trebali graditi u virovitičkim poduzetničkim zonama, a isto tako i izgradnju Mega zone u Koriji koja će biti najveća poslovno-industrijska zona u županiji. (www.vpz.hr)

Skip to content