Župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Ivica Kirin u Bjelovaru na prezentaciji reorganizacije pravosudnog sustava RH

kiro i tole 1Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin u petak 14. veljače u prostorijama Županijskog suda u Bjelovaru nazočili su predstavljanju reorganizacije pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj. Navedenom reorganizacijom naime Virovitičko-podravska županija i grad Virovitica, koji se ubraja među najstarije hrvatske gradove i u kojem je i Grad Zagreb 1242. godine dobio povlasticu slobodnog kraljevskog grada, po prvi put u svojoj povijesti ostaje bez sjedišta tijela sudbene vlasti, što nije bilo niti u doba života u Austrougarskoj monarhiji niti u razdoblju života u jugo-unitarističkoj državi Kraljevini Jugoslaviji odnosno komunističkoj SFRJ. Tim povodom župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Ivica Kirin napisali su pisma ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću priopćenja u kojem ga upoznaju sa svim relevantnim činjenicama koje nedvojbeno dokazuju da se reformi  treba pristupiti  krajnje  oprezno i sa  sagledavanjem svih njezinih aspekata  poglavito  učinaka na  krajnje korisnike usluga  pravosudnih institucija   kada je riječ o ukidanju i/ili spajanju sudova odnosno određivanju teritorijalne  pripadnosti naselja određenom sudu pri čemu  je potrebito koliko je god moguće slijediti postojeću upravno teritorijalnu podjelu  Hrvatske i odnosno  njen  legalni ustroj  lokalne i područne samouprave. Poštivati  i uvažavati činjenicu postojanja općina, gradova i županija kao legalnih institucija ove države  i jedne od sastavnica političkog sustava  definiranog ustavom i zakonom i ne zanemarivati njihovu ulogu određenu  ovim propisima niti slabiti  njihov položaj i ulogu  u reformama koje neće dovesti do napretka već do nazadovanja  lokalnih i regionalnih zajednica  i metropolizacije i daljnje centralizacije  što je inače trend svih reformi koji se predlažu ili su već provedene u RH.

Sve to stvara postupnu, ali i  sve očitiju  marginalizacija lokalne i regionalne samouprave u smislu  ukidanja njenih važnih i bitnih  sastavnica, kao što je  slučaj i sa  ovom reformom, slabi  njihovu ukupnu ulogu u društvu,  uvjetuje još veće  regionalne  razlike i stvara među građanima osjećaj  nejednakosti i nemoći  spram   institucija centralne države koje su pri tome  jednima majka, a drugim maćeha stoji između ostalog u priopćenjima.

Nezadovoljstvo prijedlogom reorganizacije pravosudnog sustava RH ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću uputili su i svi suci Općinskog suda u Virovitici i Prekršajnog suda u Virovitici.

Skip to content