Znate li što je zajedničko Virovitici, Bouliji u Australiji kao i nekim gradovima u Islandu, Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i SAD-u – svi imaju „3D zebre“

Jedan grad u zapadnom Queenslandu pridružio se nekonvencionalnom globalnom trendu koji nastoji usporiti vožnju automobila ili motora u blizini pješačkih prijelaza. Boulia je prvi australski grad koji je uveo trodimenzionalne zebre gdje bijeli blokovi optičkom iluzijom ”iskaču” s ceste, prenosi ABC. Gradonačelnik Boulia Rick Britton izjavio je kako je otkrio prijelaz na društvenim medijima.

– Vidio sam da su druge zemlje postavile 3D prijelaze kako bi usporile promet. Mislio sam da je to sjajna ideja koja bi se mogla realizirati u malom gradu poput našeg – rekao je Britton. Otkrio je da je uređaj za označavanje crte već kupljen. Križanje će poslužiti kao atrakcija turistima koji posjećuju regiju i mogao bi čak potaknuti uličnu umjetnost u Bouliji.

Slični prijelazi postoje na Islandu, Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama, ali i u Virovitici kod osnovnih škola Ivana Brlić Mažuranić i Vladimir Nazor. U cilju povećanja sigurnosti djece u prometu, u izvođenje novih 3D pješačkih prijelaza kod virovitičkih osnovnih škola investirala je gradska tvrtka Poslovni park.

Inače, gradonačelnik Boulia Rick Britton izjavio je kako je otkrio prijelaz na društvenim medijima. Dr. Mark King, tehničar Sveučilišta u Queenslandu koji radi za Centar za istraživanje nesreća, rekao je kako postoji veliki interes za takve pješačke prijelaze širom svijeta. U ožujku je Regionalno vijeće Cairnsa uložilo oko 200.000 kuna za sličan prijelaz.

– Nadamo se da će instalacija umjetničkog djela potaknuti vozače da uspore – rekla je glasnogovornica. (www.vecernji.hr, Fotografija: Instagram, www.virovitica.hr)

Skip to content