Znate li da Dječji vrtić Cvrčak ima pravi mali istraživački centar i „svjetlosnu sobu“?

Odgojiteljice virovitičkog Dječjeg vrtića Cvrčak osmislile su za predškolce vrlo zanimljive i interaktivne sadržaje i to za 0 kuna. Naime, od recikliranih materijala izradile su pravi mali istraživački centar, zatim centar za istraživanje svjetlosti i sjene te niz drugih sadržaja kojima se kod djece potiče senzomotorika te ih se ujedno od malih nogu aktivno osvješćuje i uči odgovornom odnosu prema prirodi i razvrstavanju otpada. Tako se istovremeno reciklira otpad te priprema kvalitetan materijal za učenje djece.

– Naš kurikulum kaže da je prostor treći odgojitelj, odnosno da upravo on ima velik utjecaj na spoznajni razvoj djeteta. Stoga smo spojili ekološku dimenziju s našim nastojanjima da budemo moderan i kvalitetan vrtić koji intenzivno potiče učenje djece na što primjereniji i prirodniji način, a to je putem isprobavanja i manipuliranja vlastitog iskustva, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak Ana Tomac istaknuvši veliku pomoć roditelja kod prikupljanja potrebnih materijala.

Mališanima su osobito zanimljivi upravo centar za istraživanje svjetlosti i sjene, odnosno „svjetlosna soba“ te istraživački centar.
– „Svjetlosna soba je poticajna i što je najvažnije, zanimljiva djeci. Baza joj je od kartona, a napravili smo i svjetleći stol. Inače, u prodavaonicama didaktičke opreme cijena svjetlosnih stolova je i po nekoliko tisuća kuna, dok smo ga mi za našu djecu sami izradili koristeći staru svjetleću reklamu. U izradi sobe smo koristili i ostatke ogledala i stakla, stare CD-e, a zanimljiv svjetleći rekvizit koji mijenja boje, napravili smo i od starog bubnja perilice za rublje, ističe Ana Tomac.

Inače, ove godine se program predškole realizira na dva načina i to u redovnim skupinama u desetsatnom programu te po kraćem programu za djecu koja nisu obuhvaćena vrtićem. Redovni program pohađa više od 100 djece, dok ih je 93 u izvanrednom.

Skip to content