“Zimom jednog lava” u izvedbi Kazališta Virovitica, započelo je 18. izdanje Virkasa

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Svečanom premijerom predstave “Zima jednog lava” ansambla Kazališta Virovitica, otvoreno je 18. izdanje Virovitičkih kazališnih susreta – Virkasa. Predstavu, u režiji Roberta Raponje i Draška Zidara, a nastalu prema tekstu Jamesa Goldmana, došao je pogledati veliki broj posjetitelja, među kojima su bili i saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica, kao i pročelnica za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić.

Ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić izrazio je veliko zadovoljstvo time što se Virkas “vratio” u svoj termin u veljači, u kojemu se obilježava i Dan Kazališta Virovitica.

Drago mi je što napokon publika može doći, uz digitalne Covid potvrde, te možemo imati puno kazalište. Nadam se da će posjetitelji doći i uživati s nama u ovom Virkasu – izjavio je Tomislav Pintarić.

Nešto više o predstavi, smještenoj na kraljevski dvor u doba Henrika I., rekao je Robert Raponja, jedan od režisera predstave.

Ovo je komad o ljubavi i strasti, želji za vlasti, o strasti koja se događa u jednoj kraljevskoj obitelji koja je nešto što nas dira kao vlastita obitelj. Opet, na neki način smo malo distancirani što se tiče povijesti, ali vidimo da povijesne i političke spletke su uvijek identične, uvijek se jednako zbivaju i događaju i zato smo dali patinu ovoj predstavi, da imamo krune, da uistinu imamo osjećaj da smo na nekakvom dvoru koji sam sebi kroji sudbinu, ali i cijeloj Europi – istaknuo je režiser Robert Raponja koji nije mogao sakriti ponos zbog nove predstave.

Izuzetno sam ponosan što smo Draško Zidar i ja te cijela autorska ekipa, zajedno s glumcima napravili jednu potresnu, uzbudljivu i, nadam se, duhovitu kazališnu priču koju će publika rado gledati. Jedva čekamo da život predstave krene a Virkas je idealno mjesto za početak života jedne predstave – zaključio je.

S time se slaže i drugi režiser predstave “Zima jednog lava” Draško Zidar, koji je osim predstavom, zadovoljan i zajedničkim radom na njoj.

Zapravo smo jako dobro podijelili posao, čini mi se. Robert se bavio kompletnom slikom ove naše predstave, ja sam više bio zadužen za „sitne“ detalje kao što su gluma, jezik, tonovi i slično. Mislim da smo uspjeli sklopiti jako dobru predstavu, naravno, i velikim angažmanom glumaca. Nadam se da će publika rado gledati ovu predstavu jer je intrigantna i uzbudljiva. Koliko god ona nije baš povijesna drama, ona je napravljena po povijesnim motivima. Nije nam cilj bio da nekoga educiramo o povijesti i što se događalo prije gotovo tisuću godina, nego da prikažemo jednu uzbudljivu priču. Bez obzira na pandemijsku situaciju , svi možemo biti sretni što se publika može vratiti u kazalište i što je Virkas ponovno oživio i što ga možemo održati u njegovom punom sjaju. Nadam se da će se publika dobro zabaviti kroz ove dane, kao što se dobro zabavljala i u prethodnim godinama – zaključio je Draško Zidar. (www.icv.hr, eat, foto: S. Pjanić, E. A. Turkalj)

Skip to content