Zeleno svjetlo za novi projekt: Prijavljuje se gradnja Spomen-doma hrvatskim braniteljima; u Gradskom muzeju uskoro multimedijalna spomen-soba

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Gradski vijećnici dali su na 37. sjednici Gradskog vijeća zeleno svjetlo za izgradnju Spomen–doma sa spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Virovitici.

Grad Virovitica će, u partnerstvu s Hvidra-om Virovitica projekt prijaviti za sufinanciranje Ministarstvu Hrvatskih branitelja.
Spomen-dom hrvatskih branitelja, koji će se nalaziti u zgradi bivše šumarije u Masarykovoj ulici, bit će muzejsko-izložbeno-edukacijski, ali i mjesto u kojemu će svoj „dom“ imati braniteljske udruge s područja grada Virovitice, kao i ured Ministarstva hrvatskih branitelja.
Idejno rješenje za Spomen-dom dobit će se putem javnog natječaja koji će za investitora, Grad Viroviticu, provesti društvo arhitekata Varaždin.

Osim navedenog, Hvidra Virovitica će, u partnerstvu s Gradom prijaviti na natječaj uređenje spomen-sobe hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Kroz projekt soba će biti vraćena u Gradski muzej, gdje se nalazila i prije obnove Dvorca Pejačević.

Da bi se postav obnovio, potrebno je u multimedijalnoj dvorani u prizemlju postaviti dodatne elektroinstalacije te nakon toga obojiti zidove. Potom se planira opremiti sobu vitrinama i multimedijom sukladno glavnom projektu. Prostor, čije se otvorenje očekuje tijekom proljeća, nalazit će se u sklopu postava Povijest grada i dvorca te će se na taj način posjetiteljima prikazati uloga Virovitice u stvaranju suvremene hrvatske države. (virovitica.hr)

Skip to content