„Zelena infrastruktura“ u Virovitici u punom jeku: Grad dobiva ljetno cvjetno ruho, pri kraju radovi u Franjevačkom parku

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Pri kraju su radovi na uređenju novog baroknog Franjevačkog parka, EU projekta ukupno vrijednog 1,5 milijuna kuna koji se provodi u okviru prekogranične suradnje Interreg sa susjednom Mađarskom. Sami radovi na parku i okolnom trgu koji je obnovljen po uzoru na svoj povijesni izgled stajali su 913.897,05 kuna, a izveli su ga zajednica ponuditelja Flora VTC d.o.o. i Atika d.o.o. Uz radove predviđene projektom Grad Virovitica dodatno je uložio oko 500.000 kuna za navodnjavanje i dekorativnu rasvjetu.

Kako kaže Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika i zaposlenica Flore Vtc, u parku je ostalo riješiti tek završne detalje do kraja lipnja, za kada je očekivano i otvorenje.

Dosad je izvedeno gotovo sve po projektu, izmješten je kip sv. Roka ispred crkve, postavljen je kip sv. Antuna u park. Između ostalog, posađena je tisa, pergola od graba te čak 900 ruža. Tijekom projekta obnovljeni su stara Lira, restaurirani kipovi i stara česma koja je prvotno bila u parku. Česmu je od uništenja nakon Drugog svjetskog rata sačuvala obitelj Ključec te će sada biti vraćena na svoje ‘staro’ mjesto. Zahvaljujem obitelji Ključec što ju je čuvala sve ove godine – ističe V. Honjek-Golinac.

Biljke su posađene i uskoro će pokazati svu svoju raskoš, a do kraja lipnja ostaje postaviti još 9 klupa na kojima će prolaznici moći predahnuti od šetnje gradom i uživati u mirisima i bojama ispred župne crkve. Ujedno, do tada se očekuje i dovršetak obnove fasade na Kući Plevnik.

Radovi na Franjevačkom parku samo su dio „zelene“ infrastrukture koja se u Virovitici sadi ovih dana. Grad oblači svoje ljetno ruho, sadi se novo cvijeće i ukrasno bilje, drveće….
Vlasta Honjek-Golinac kaže kako je u tijeku sadnja ljetnica u cvjetne gredice, a koje će se najesen nadopunjavati i trajnicama. Stiže i novo drveće u naše ulice i kvartove. Do sada je obnovljen i dio Malog parka, nov drvored posađen je u Pejačevićevoj ulici, a do kraja godine zazelenit će se još barem dvije cijele ulice, najavljuje V. Honjek-Golinac.

PUNE RUKE POSLA

Kao što građani sigurno znaju, pa i vide, kada u svibnju krene vegetacija, posla ima jako puno. Uz košnju i održavanje zelenih površina u gradu i prigradskim naseljima, mijenjamo sadnice, orezujemo grane, sadimo novo drveće i grmlje. Temperature su naglo porasle, što znači da zalijevanje dva puta dnevno neće biti dovoljno pa će se uvesti i „ljetna“, treća smjena. U skoroj budućnosti svakako trebamo računati na navodnjavanje na gotovo svim zelenim površinama na kojima imamo i cvijeće – upozorava naša sugovornica.

Kako raste trava, tako raste i broj poziva građana na komunalni info-centar, ističe. Svjesni su da svatko u svom kvartu želi biti prvi na redu za košnju trave, parka ili kanala, no košnje se rade po prioritetima, dodaje V. Honjek-Golinac.

Molim građane za strpljenje i razumijevanje. Zahvaljujem svima koji se javljaju i traže košnju, pogotovo na onim gradskim parcelama koje još nisu pokošene. Svi pozivi su zabilježeni, popis je sastavljen i odrađuje se i taj posao. „Zeleni“ će doći do svakog dijela grada, bez brige – ističe V. Honjek-Golinac te zahvaljuje i svim mjesnim odborima u kojima vrijedni sugrađani sami brinu za igrališta, terene, domove, kao i vatrogascima koji se brinu za područje bivše vojarne. Ujedno, posebnu hvalu upućuje svima onima koji ne čekaju da im netko drugi pokosi ispred kuće, već to učine sami, kao i onima koji žedno drveće i grmlje za vrijeme visokih temperatura zalijevaju u svojoj ulici ili manjim parkovima u gradu.

Godinama primjećujemo utjecaj klimatskih promjena na drveće u gradu, zamijećena je bolest četinjača, suše se breze. Svaka kanta vode koju građani izliju pod žedno drvo ispred svoje zgrade ili kuće, vrijedi. Ako imate prilike, pomozite drveću i grmlju, svi će od tog malog čina imati koristi – poziva V. Honjek-Golinac.

(www.icv.hr, mlo)

Skip to content