ZELENA ČISTKA: Građani i djelatnici Gradske uprave u akciji za čist okoliš; gradonačelnik Ivica Kirin – broj divljih odlagališta značajno se smanjio

Već tradicionalno, povodom Dana planeta zemlje koji se obilježava 22. travnja, Grad Virovitica uključio se u globalnu akciju “Zelena čistka”. Riječ je o kampanji koja se provodi na razini cijelog svijeta s ciljem podizanja svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju otpada te načinu njegovog kasnijeg odlaganja.

Akcija je organizirana na više lokacija, odnosno na području mjesnih odbora grada Virovitice, a provodila se u petak i subotu, 20. i 21. travnja. Mještani mjesnih odbora Josipa Jurja Strossmayera i Svetog Đurađa u petak su očistili zelene površine u Aleji maturanata, dok je u subotu akcija provedena na području mjesnih odbora Jasenaš, Taborište, Čemernica, Milanovac, Podgorje, Korija, Zbora Narodne Garde i Matije Gupca.

Središnja radna akcija, u kojoj su sudjelovali i djelatnici Gradske uprave i gradskih tvrtki, zajedno s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovim zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac, održana je u Golom Brdu gdje je od komunalnog i drugog otpada koji prijeti zdravlju i okolišu, očišćen Paradajzov put. U Golom Brdu se okupilo mnoštvo građana koji su na ovaj način pokazali da brinu o svom okolišu, a uključili su se i članovi Savjeta mladih grada Virovitice, kao i Kluba mladih.

IMG 9553

POZITIVAN TREND U SMANJENJU DIVLJIH ODLAGALIŠTA – NEKADA IH JE BILO STOTINJAK, A DANAS DESETAK

Zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, ujedno i glavna zadužena za organizaciju „Zelene čistke“, istaknula je kako na području grada i prigradskih naselja nema mnogo divljih odlagališta, što ukazuje da građani imaju svijest u pogledu odlaganja otpada te ako se trend nastavi, kroz nekoliko godina neće biti potrebe za ovakvim radnim akcijama.

Gradonačelnik Ivica Kirin zahvalio je svima koji su se odazvali akciji, kako na području Golog Brda, tako i ostalih mjesnih odbora, pozvavši ujedno građane, osobito poljoprivrednike da pri obradi zemlje ne odlažu ambalažu u prirodi.

Grad Virovitica je dogovorio s komunalnom tvrtkom Flora VTC besplatan odvoz krupnog otpada, ne samo na području grada Virovitice, već i u prigradskim naseljima. Dovoljno je da se pozovu djelatnici Flore koji će to besplatno odvesti. Cilj nam je bio ovom radnom akcijom potaknuti građane da brinu o svom okolišu, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin dodavši kako se situacija u gradu u pogledu gospodarenja otpadnom znatno promijenila na bolje u posljednjih petnaestak godina.

Divljih odlagališta danas imamo manje od deset, dok smo ih nekada brojali stotinjak, pa čak i mnogo više, dodao je gradonačelnik Ivica Kirin. (virovitica.hr, foto: Martina Bašić, Bruno Sokele)

Skip to content