Završna konferencija projekta „Mikeški jestvenik“: Predstavljeni recepti stari stotinjak godina

Ponedjeljak, 18, rujna, u Virovitici je bio u znaku tradicijskih, već pomalo zaboravljenih jela. Naime, u Restoranu Strukovne škole Virovitica održana je završna konferencija projekta „Mikeški jestvenik“ koji je realiziran od travnja do rujna ove godine. Tom prigodom predstavljeni su rezultati projekta, a to su knjiga recepata nekadašnje prehrane Virovitice, multifunkcionalni kalendar te stalna izložba fotografija recepata koja je postavljena u Restoranu virovitičke Strukovne škole.

Uz Strukovnu školu kao nositeljicu, u ovom projektu finaciranom od strane Ministarstva turizma kao partner je sudjelovala Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, a veliki doprinos u realizaciji dao je Gradski muzej Virovitica, Grad Virovitica, Turistička zajednica Grada i Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije. Projekt je financiran od strane Ministarstva turizma.
MG 4449
Sudionicima konferencije prigodnim riječima su se obratili ravnateljica Strukovne škole Pavica Biondić – Ivanković, ravnatelj virovitičke Industrijsko-obrtničke škole Vladimir Reider, ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac te virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, a projekt su predstavile njegove voditeljice: Jasmina Jurković – Petras, Sanja Sever i Ljubica Mihaljević.

Prema riječima ravnateljice Strukovne škole Pavice Biondić- Ivanković, cilj ovog projekta bio je skupiti stare mikeške recepte i objediniti ih u jednoj knjižici te potaknuti učenike da više pozornosti obrate na tradiciju i da svoje znanje iskoriste u svrhu građenja turističkog brenda Grada Virovitice. Recepti koji se nalaze u knjižici i kalendaru, osim usmenim kazivanjima Mikeša, prikupljeni su i iz 13 kuharica s kraja 19. do sredine 20. stoljeća.MG 4470
Završnoj konferenciji nazočili su, između ostalih, i predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, direktorica Turističke zajednica Grada Katarina Đurđević, predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Katarina Boljavčan… (foto: Martina B., Matija R.)

Skip to content