ZAVRŠNA KONFERENCIJA: Obnovljen je Mjesni dom u Sv. Đurađu – novom stolarijom, fasadom i sustavom grijanja do manjih troškova

U prostoru gradske vijećnice Grada Virovitice održana je završna konferencija projekta energetske obnove Mjesnog doma u Svetom Đurađu.

Svrha projekta, čiji je nositelj Grad Virovitica i koji je izradila Razvojna agencija VTA, je postizanje energetskih ušteda, poboljšanje energetskih svojstava zgrade, odnosno smanjenje potrošnje energije u zgradi te bolji uvjeti za njegove korisnike.

Konferenciji su, među ostalima, nazočili i gradonačelnik Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund te predsjednik Mjesnog odbora Sv. Đurađ Ivan Ćavarušić.

O projektu i očekivanim uštedama govorila je Marija Knežević, stručna suradnica u Razvojnoj agenciji VTA.

Projekt je vrijedan 1.580.487,90 kuna, sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Grada Virovitice, a u sufinanciranju sudjeluje i Fond za sufinanciranje. Izradila ga je izradila Razvojna agencija VTA, a nositelj je Grad Virovitica.

Radove je izvela tvrtka UZOR-color d.o.o., a obuhvatili su zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju vanjskih zidova i kosog krova te stropa. U okviru energetske obnove zamijenjen je i sustav grijanja: ugrađen je kondenzacijski kotao i novi radijatori, a nova PVC stolarija s visokokvalitetnim šesterokomornim profilima donosi korisnicima zaštitu od sunca.

Energetska obnova poboljšala je toplinske karakteristike zgrade i omogućit će značajne uštede toplinske i električne energije te smanjiti emisiju CO2 na godišnjoj razini. Konkretno, očekuju se godišnje uštede u potrošnji toplinske energije od 77,51 posto, uštede u primarnoj energiji od 74,42 posto i uštede u emisiji CO2 od 74,60 posto. Tim smanjenjem zgrada iz energetskog razreda E prelazi u energetski razred B. Ušteda energenata koji se koriste za grijanje, odnosno hlađenje prostorija pridonijet će smanjenju režijskih troškova, a time i povećanju proračuna Grada Virovitice. Razlika u uštedi sada će se moći uložiti u poboljšanje uvjeta na tom području.

Projektom je zadovoljan i predsjednik MO Sv. Đurađ Ivan Ćavarušić jer su korisnici dobili uvjete za bolji i kvalitetniji boravak, a djelatnici mjesto za sigurniji rad. (vta.hr, virovitica.hr)

Skip to content