Zašto se dječji vrtić gradi u Sv. Đurađu?

Zbog upita građana o mogućnostima financiranja u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020., ističemo da Ministarstvo poljoprivrede kao upravljačko tijelo financira sve mjere programa (Ulaganja u fizičku imovinu, Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, Ekološki uzgoj…) koji je donijela Europska komisija https://ruralnirazvoj.hr/program/.

Jedna od 18 mjera je Mjera 7 u sklopu koje se financiraju aktivnosti vezane uz pokretanje, poboljšanje te proširenje brojnih usluga koje lokalnom stanovništvu unapređuju kvalitetu života. Na natječaj za operaciju 7.4.1., uz izgradnju ili rekonstrukciju te opremanje dječjih vrtića, mogla se prijaviti i gradnja ili opremanje vatrogasnih i društvenih domova, dječjih igrališta, sportskih građevina, pješačkih i biciklističkih staza…

Navedena mjera odnosi se na financiranje projekata isključivo u naseljima s najviše 5.000 stanovnika na području jedinice lokalne samouprave. S obzirom da Grad Virovitica zbog broja stanovnika nije bio prihvatljiv za prijavu, odlučeno je da se prijavi gradnja vrtića u Sv. Đurađu. Na taj način će djeca iz tri virovitička prigradska naselja (Sv. Đurađ, Podgorje i Golo Brdo) moći pohađati vrtić nadomak doma, a ujedno će se smanjiti i broj neupisane djece u gradu Virovitici, čime će se olakšati roditeljima.

Ovaj natječaj bio je jedina prilika kako bi se dobila sredstva za gradnju vrtića, a treba naglasiti i to da je intenzitet potpore 90 posto. Gradnja vrtića financira se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. (virovitica.hr)

Skip to content