Zaštita Slavonskog meda oznakom izvornosti

medNa inicijativu Virovitičko-podravske županije održan je inicijativni sastanak glede zaštite Slavonskog meda oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla. Sastanak je vodio Tugomir Majdak, pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU, uz nazočnost predstavnika udruga pčelara s područja županije i Željka Vrbosa, voditelja Grupacije pčelarstva HGK županijske komore Virovitica.

Na sastanku su prezentirane mogućnosti zaštite ovog vrijednog proizvoda u okviru zakonodavnog okvira RH i EU kroz navedene dvije oznake, te realizirane prakse glede zaštite meda u zemljama EU. Naglašeno je kako je ostvaren kontakt i razmijenjene osnovne informacije glede zaštite meda sa stručnjacima u Ministarstvu poljoprivrede koji se bave ovim područjem.

Od strane svih 5 županijskih pčelarskih udruga i predstavnika Grupacija dana je puna podrška inicijativi Virovitičko-podravske županije, posebno u trenutku kada je na razini RH u prošloj godini po prvi puta ostvaren veći uvoz meda od izvoza, u količini od oko 100 tona, što posebno zabrinjava pčelare i županijske institucije. Potrebno je stoga ostvariti zaštitu Slavonskog meda, kao i meda s ostalih područja RH, kako bi se pod prepoznatljivom oznakom med iz Hrvatske plasirao u budućnosti na tržište EU, ali i na druga tržišta.

Punu podršku inicijativi dao je i župan Tomislav Tolušić koji je naglasio kako nije slučajno da se s inicijativom za zaštitu Slavonskog meda kreće iz najslađe hrvatske županije, Virovitičko-podravske županije koja ostvaruje preko 20% proizvodnje meda u ukupnoj proizvodnji meda u RH.

Zaključak svih nazočnih je kako će sljedeći korak u zaštiti Slavonskog meda biti organizacija sastanka u Virovitici koji će okupiti udruge pčelara i nadležne županijske institucije s područje cijele Slavonije, te također i šireg područja kontinentalne Hrvatske. (vpz.hr)

Skip to content