Započeti radovi na izgradnji prvog pogona u Poduzetničkoj zoni III u kojem će biti zaposleno 60 djelatnika

Nakon što je 18. siječnja ove godine i službeno otvorena najveća virovitička poduzetnička zona, Poduzetnička zona III koja se prostire na čak 40 hektara, a u čiju izgradnju je do sada uloženo gotovo 15 milijuna kuna, danas su započeli radovi na izgradnji prvog pogona u…1 1273753513Nakon što je 18. siječnja ove godine i službeno otvorena najveća virovitička poduzetnička zona, Poduzetnička zona III koja se prostire na čak 40 hektara, a u čiju izgradnju je do sada uloženo gotovo 15 milijuna kuna, danas su započeli radovi na izgradnji prvog pogona u navedenoj zoni. Naime radi se o početku radova na izgradnji Pogona za mehaničko razvrstavanje i oporabu električnog i elektroničkog otpada koji će u Virovitici otvoriti zagrebačka tvrtka Spectra-media d.o.o.

2 1273753513Cjelokupni projekt izgradnje ovog pogona, koji obuhvaća gradnju pogona i instaliranje novih strojeva i opreme, stajat će 14,5 milijuna kuna. Financiranje projekta vršit će se iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj koja je odobrila sredstva iz linije financiranja projekata zaštite okoliša u iznosu od 50% od ukupne vrijednosti. Drugu polovicu vrijednosti projekta, Spectra media osigurala je iz vlastitih sredstava i uz pomoć svoje poslovne banke – Erste banke, koja je prepoznala vrijednost ovog projekta, te pomogla u njenoj realizaciji.
Djelatnost u pogonu biti će podijeljena je u dva dijela. U prvom djelu preuzimat će se sakupljeni otpad, te će se vrši sortiranje prema načinu obrade. U drugom djelu sortirani otpad ručno će se rastavljati, te će se pomičnim trakama odvoziti i u drobilice gdje će se usitnjavati. Tako usitnjeni materijal će dolazi do magnetnog separatora koji odvaja metale i strujnog separatora koji odvaja plastiku. U pogonu će biti instalirana linija za obradu televizora i monitora. Fuorescentne cijevi će se reciklirati na izdvojenoj liniji.
Predviđeni rok izgradnje i puštanje u rad je 6 mjeseci, a na poslovima u ovom pogonu biti će zaposleno ukupno 60 djelatnika rekao je prilikom današnje svečanosti povodom početka radova direktor tvrtke Spectra-media d.o.o. Kerim Mujkić.

3 1273753513Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin na svečanosti je prije svega zahvalio direktoru tvrtke Spectra-media Kerimu Mujkiću što je prepoznao sve pogodnosti koje su bile ponuđene od strane virovitičke Gradske uprave i odabrao upravo Viroviticu kao mjesto gdje namjerava izgraditi ovaj pogon. Uputio je i kritiku onima koji cijelo vrijeme minoriziraju rad Gradske uprave, a do sada u Virovitici nisu otvorili niti jedno radno mjesto, pa čak nisu niti pokušali, te ih pozvao da se umjesto praznih i pustih riječi prihvate posla i u naš grad dovedu potencijalne investitore i svoju snagu preusmjere u borbu na gospodarskom polju.

4 1273753513Saborski zastupnik Josip Đakić u svom prigodnom govoru između ostalog zahvalio se je gradonačelniku Ivici Kirinu i svim ljudima koji pomažu da što više investitora dođe u Viroviticu, te istakao zadovoljstvo što će se izgradnjom ovog pogona osigurati dovoljan proizvodni kapacitet oporabe EE otpada sukladno direktivama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i smjernicama Europske unije.

Skip to content