ZAPOČELI RADOVI NA IZGRADNJI MULTIFUNKCIONALNE HALE: Održavanje sljedećeg sajma Viroexpo očekuje se na novoj, vlastitoj lokaciji

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na prostoru bivše vojarne u Virovitici, polaganjem temeljnog kamena započeli su radovi na izgradnji multifunkcionalne hale u kojoj će se održavati Međunarodni sajam Viroexpo. Riječ je o 5.200 četvornih metara zatvorenog te još 900 četvornih metara natkrivenog multifunkcionalnog prostora koji će služiti i za održavanje drugih sajmova i manifestacija. Temeljni kamen, položili su saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović te gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin. Radove će izvesti tvrtka Gradba d.o.o., a stručni nadzor CIP d.o.o. Projekt je vrijedan više od 14 milijuna kuna i financira se sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a izradila ga je Razvojna agencija VIDRA.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin kazao je kako od danas imamo još jedno veliko gradilište koje je od velikog značaja za naše područje.
– Ovo će biti multifunkcionalna hala, neće služiti samo za sajmove već ćemo nastojati da tijekom cijele godine bude u funkciji. Također, ovo je jedan u nizu projekata kojima vraćamo život u ovaj dio grada. Na prostoru nekadašnje vojarne danas imamo Visoku školu, studentski dom i restoran, ovdje će se graditi Tehnološko-inovacijski centar, u pripremi je izgradnja treće osnovne škole… Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojili smo i izradu Urbanističkog plana uređenja Športsko-rekreacijske zone. Tu će se u budućnosti nalaziti športska igrališta i objekti, razne rekreacijske površine, bazeni, kao i ugostiteljski i trgovački sadržaji. U pregovorima smo s investitorima o gradnji hotela jer ovakvi prostori i sadržaji moraju imati smještajne kapacitete, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovaj prostor prvenstveno namijenjen Međunarodnom sajmu Viroexpo koji je godinama mijenjao lokacije.
– Na svakoj je lokaciji prostor je bio popunjen, a nadam se da će tako biti i na novoj, vlastitoj lokaciji. Naravno, osim za Viroexpo, ova hala će služiti i za ostale sajmove i manifestacije vezane uz poljoprivredu i gospodarstvo, a tu je posebice riječ o Agroexpu te Izložbi malih životinja koja je ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini. Ovdje će se prezentirati naše gospodarstvo i poljoprivreda i vjerujemo kako će ovaj prostor doprinijeti konkurentnosti naših poduzetnika i gospodarstvenika jer je prvenstveno njima i namijenjen, rekao je župan Igor Andrović istaknuvši kako je ovo zajednički projekt Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice koji je darovao zemljište za izgradnju hale.


Saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je kako mu je zadovoljstvo prisustvovati početku gradnje budućeg velebnog zdanja koje očekujemo već dugi niz godina.
– Zahvaljujući suradnji Ministarstva poljoprivrede, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice danas kreću radovi na dugoočekivanom projektu čiji završetak svi željno iščekujemo. Vjerujemo da će ovako obogaćen prostor bivše vojarne biti multifunkcionalan i da će služiti svojoj svrsi, a naročito našim gospodarstvenicima, kao i svima ostalima koji izlažu na sajmu Viroexpo te ga posjećuju. Viroexpo je sajam koji je prepoznat u RH, to je, kako su ga nazvali i posjetitelji i izlagači, sajam s dušom. Tu se sklapaju prijateljstva, razmjenjuju iskustva te prodaju robe i usluge. Vjerujem da se samo takvim načinom rada, kao i zajedništvom i slogom, može graditi i stvarati, rekao je Josip Đakić.

 

Nakon izgradnje hale, Međunarodni sajam Viroexpo, napokon će dobiti svoje sjedište. Od početka do danas, šest je puta mijenjao lokaciju održavanja.
– Ovo će biti najveći prostor kojim će Viroexpo raspolagati, pričamo o 5200 četvornih metara zatvorenog prostora, multifunkcionalnog prostora sa svojom pozornicom, sanitarnim čvorovima i uredskim prostorima te 900 četvornih metara natkrivenog prostora. Sve ukupno će biti 6300 četvornih metara, s tim da smo pojačali vanjski dio samog sajma gdje ćemo dobiti 2 hektara novog vanjskog prostora i tako znatno pojačati poljoprivredni dio sajma – rekao je direktor Mijok.

Nova hala trebala bi biti gotova do idućeg, 24. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019, koji će se održati od 22. do 24. veljače 2019. godine, a na tom prostoru na raspolaganju će biti i dodatna parkirališna mjesta. Naime, parcela između buduće hale i planiranih bazena predviđena je za zajedničko parkiralište čime će se, uz parkirališna mjesta na čestici hale, dobiti dodatan prostor za parkiranje. Nositelj projekta izgradnje novog parkirališta je Grad Virovitica, a predviđena su oko 452 parkirališna mjesta.

Svečanosti otvorenja nazočili su i zamjenici župana Marijo Klement, Darko Žužak i Igor Pavković, zamjenici gradonačelnika Grada Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek Golinac, načelnici općina Špišić Bukovica i Čađavica, Hrvoje Miler i Mirko Rončević, županijski i gradski pročelnici, kao i ravnatelji te direktori županijskih i gradskih tvrtki i instutucija… Radove na budućoj multifunkcionalnoj hali blagoslovio je gvardijan Župe sv. Roka iz Virovitice fra Rozo Brkić. (virovitica.hr, icv.hr, fotografije: M. Bašić, M. Rođak)

Skip to content