Zanimljiva i ukusna „Jesen u gradu“: Od pečenih kestena i domaćih delicija, do raznih rukotvorina i kozmetičkih usluga

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Sunčan jesenski dan privukao je u subotu (13. listopada) u prijepodnevnim satima brojne Virovitičane u središte grada gdje se održavala šesta manifestacija Jesen u gradu koja je i ove godine ponudila za svakoga po nešto. Bilo je tu raznih rukotvorina, meda i pčelinjih proizvoda, a svi posjetitelji imali su priliku degustirati kocke od griza i batata ili bundeve, popiti “mikeški” čaj od šipka s domaćim medom i mentom te uživati u pečenim kestenima. Također, u središtu grada danas su bile ponuđene i besplatne kozmetičke usluge, odnosno masaža ruku i sređivanje obrva. Organizaciju ove manifestacije i ove godine potpisuju Grad Virovitica, tvrtka Flora VTC i Ekološko društvo Virovitica, suorganizator je Kreativna udruga Unikat, a pokrovitelj Turistička zajednica grada Virovitice.

NAGLASAK NA PRIRODNO I DOMAĆE

Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji je istaknuo kako ga posebno raduje što se okupilo mnoštvo djece i mladih.

– Još jedna Jesen u gradu bila je vrlo uspješna. Okupilo se puno obrtnika i izlagača i sve je baš u znaku jeseni. Imamo ovdje bundeva, kestena i drugih sezonskih proizvoda koji su zaista naše pravo prirodno bogatstvo, rekao je gradonačelnik Kirin u šali istaknuvši kako i sam jede juhu od buče “i prečesto”, budući da se cijela obitelj, kaže, nastoji zaista hraniti što zdravije i to sezonskim namirnicama.
– Potaknut ćemo vlasnike naših restorana da sa svojim kuharima prilagođavaju hranu onom dijelu godine kada te hrane ima najviše, kada je ona svježa i najhranjivija. Sretni smo što smo bogat kraj koji uzgaja voće, povrće, ubire šumske plodove i samim tim imamo veću mogućnost ponuditi drugima nešto više, što urbanije sredine ne mogu – smatra I. Kirin.

Šesta Jesen u gradu okupila je izlagače iz triju županija, među kojima su bile brojne udruge, škole i Dječji vrtić Cvrčak. Na tradicionalnoj manifestaciji u središtu Virovitice, koju zaista vrijedi posjetiti, uživali su i oni najmlađi, za što su se pobrinuli Kreativna udruga “Unikat” i Dječji vrtić Cvrčak koji su pripremili zanimljive radionice na temu jeseni.

Uz gradonačelnika Ivicu Kirina, na ovoj manifestaciju uživali su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund…

PRILIKA ŠKOLAMA

Srednje škole su ponudile pravo bogatstvo svojih proizvoda i usluga – od domaćih delicija, preko ručno rađenih sapuna, cvjetnih buketa pa i kozmetičkih usluga kao što su oblikovanje obrva i masaža ruku. Udruga za Down sindrom VPŽ i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju izložili su svoje ručno izrađene proizvode – ukrase, magnete, platnene torbe i ruksake…

Među štandovima prošetao se i poznati Podravkin medvjedić Lino koji se prolaznicima dijelio slatkiše, a osim mališana, s Linom su se rado fotografirali i oni stariji.

 

Zadovoljna odazivom i sadržajem bila je i Nedjeljka Županić iz Ekološkog društva Virovitice i Flore VTC.
– Najveća želja, od prve manifestacije, bila nam je okupiti učenike, kako bi razmijenili svoja iskustva koja su stekli u školi te ih razmijenili s drugim izlagačima. Drago nam je što kao grad imamo puno zelenih zastava, našeg Dječjeg vrtića i škole, u kojima se puno radi s djecom na zaštiti ekologije i zdravom načinu života. Tu su i naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja sve više brigu posvjećuju ekološkom uzgoju, naši pčelari. Danas su zastupljene tri županije i sudjeluje oko 30 izlagača, što je zaista lijep broj – ističe N. Županić.

KRUH OD MLADE NOJE

Uz besplatne kestene i mikeški čaj, posjetitelji su mogli uživati u starim gastro delicijama, za koje su se pobrinuli na štandu Strukovne škole iz Virovitice.

Profesorica Ljubica Mihaljević u pratnji učenika posjetiteljima je s puno žara pričala o starim receptima od jesenskih namirnica, pretočenih u ukusna jela. Tako su mogli probati kolač od batata i griza, pečenu prinčevu krunu punu pečene tikve s papričicama, kruh na rampašu-mladom vinu od noje, juhu od buče i đumbira, muffine s bundevom, rolad od batata i sira sa slaninom…

– Drago nam je što je za jela danas ovdje bio zaista velik interes, gotovo sve smo podijelili u prvih sat vremena – zadovoljno nam je rekla prof. Ljubica Mihaljević, dodavši kako su u trenu s njihovog štanda planuli i letci s receptima u jesenskom štihu. (virovitica.hr, icv.hr, fotografije: M. Bašić, M. Lovrenc)

Skip to content