Zajedničkim snagama u vrtićima i školama posađeno novo drveće

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U četvrtak (24. listopada) i petak (25. listopada) Virovitičko-podravska županija sudjelovala je u akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“, potaknuta građanskom inicijativom ‘Dani kolektivne sadnje drveća’. Tom prigodom zasađeno je više od dvjesto sadnica raznog grmlja i drveća, a u sadnji su aktivno sudjelovali i učenici te još mlađi, polaznici vrtića. Na području Virovitice akcija je održana u Dječjem vrtiću Cvrčak i Podučnoj školi u Podgorju. Tehnička škola i Uprava šuma Slatina darovale su sadnice, a polaznici Dječjeg vrtića Cvrčak i učenici prvog razreda Katoličke osnovne škole u Virovitici, uz pomoć učenika Osnovne škole Vladimira Nazora i Tehničke škole Virovitica posadili su voćke. Većina je mališana posadila svoje prvo drvo u životu, a svi su objeručke prihvatili inicijativu kolektivne sadnje i ozelenjavanja prostora njihovih vrtića i škola.

U sadnji i pomoći najmlađima sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, koja kaže kako je ovo samo početak velike sadnje drveća na našem području. Zahvalila je Tehničkoj školi na sadnicama ovih vrijednih voćkarica koje će, kaže, uz vrtić, svoje mjesto dobiti i u blizini osnovnih škola.

– Uključili smo se u ovu akciju kako bi najmlađi, djeca u vrtiću i osnovnoškolci vidjeli način sadnje i brigu za biljku. Nastavljamo sa sadnjom, već slijedeći tjedan na području grada i okolice, Grad Virovitica posadit će oko 500 stabala, između ostalog hrasta kitnjaka, likvidamber, javor klen i čamoliki hrast – najavila je V. Honjek-Golinac.

V.d. ravnateljica vrtića Sandra Moslavac poručila je da su danas posađena stabla stvorila eko-voćnjak.

– Mi smo eko vrtić i djeca su sada dobila priliku gledati kako drvo raste, kako se uzgajaju voćke i kako plod dolazi sa žive biljke. Sretni smo jer smo dobili kvalitetnu biljku, oskoruše se ne moraju prskati, otporne su i zato će nam biti drago, u suradnji sa Tehničkom školom, i drugim sadnicama voćaka nadopuniti naš voćnjak – poručila je S. Moslavac koja kaže kako će mali vrtićki ekolozi prvo zalijevati svaku posađenu voćku, a onda pratiti njen razvoj i rast.

O biljkama je govorio prof. Dino Davidović iz Tehničke škole koja je donirala gradu Virovitici pedesetak sadnica starosti jedne godine.

– Oskorušu je prikladno saditi u vrtić, pošto su plodovi jestivi i biljka je izuzetno otporna, pa će ovdje i uspjeti uz njegu ovih mladih ruku. Trenutno u rasadniku imamo preko 2000 sadnica, uz oskorušu, tu su divlje jabuke, kruške, brekinje, divlja trešnja – kaže prof. Dino Davidović.

Područna škola Podgorje, koja pripada Osnovnoj školi Vladimira Nazora, postala je bogatija za 11 sadnica: lipu, hrast, judino drvo, dva hibiskusa, dva pajasmina, dva nara i dva ljetna jorgovana te – leptirić drvo. Jasenka Kolarić-Barać, učiteljica u OŠ Vladimir Nazor  Virovitica, istaknula je zadovoljstvo suradnjom s Upravom šuma Slatina, koja im je poklonila sadnice.

– Osim ljepšeg okoliša, ovo je izvrsna ideja za razvijanje ekološke svijesti kod djece. Mislim da će i oni uvidjeti važnost zaštite prirode, ako vide to kod nas odraslih, ali i putem ovakvih akcija u koje su izravno uključeni – zaključila je J. Kolarić-Barać.  (virovitica.hr, fotografija: Marija Lovrenc)

 

 

Skip to content