Zahvalnice Grada Virovitice DVD-u Korija, Vatri, Gradskom muzeju Virovitica, Domagoju Šegreguru, Ivanu Kovaču, Zlatimiru Bačiću i Slavici Horvat

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Lahorka Weiss uručili su Zahvalnice Grada Virovitice Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Korija, rock grupi Vatri, Gradskom muzeju Virovitica, Domagoju Šegreguru, Ivanu Kovaču, Zlatimiru Bačiću i Slavici Horvat.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Korija

Korija kao naselje sa pretežito stanovništvom koje se pretežito bavi poljoprivrednom proizvodnjom, te sagledavši opasnosti koje prijeti domaćinstvima  inicijativni odbor za osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva izvršio je sve pripreme, te se 16. srpnja 1952.g. održala osnivačka skupština na  kojoj je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Korija.

U prvim pisanim dokumentima stoji „Bilo je teško, moramo priznati bez svoje društvene zgrade, bez spremišta, bez opreme da bi mogli pomoći svom selu u nesreći, bili samo vatrogasci po broju i srcu ali lišeni svega čemu nam je bila težnja i zadatak, a osim toga neuki u vršenju dužnosti i malim vatrogasnim znanjem.“

Stoga se odmah krenulo u akciju prikupljanja novčanih sredstava te taženja pomoći u opremi. Tako se tokom slijedećih godina prikupila oprema kao i novčana sredstva kojima je kupljena oprema koja nije darovana. Međutim za uspješan rad neophodno je bilo izgraditi spremište, odnosno vatrogasni dom. Tako je izgradnja navedenih objekata započela 1983.g. a završeni su 1999.g. Dobrovoljno vatrogasno društvo posebno brigu posvećuje preventivnim pregledima domaćinstava i podjeli promidžbenih letaka zaštite od požara. Veće požare u mjestu ne bilježe, a kao društvo pružali su pomoć na gašenju požara u susjednim mjestima Špišić Bukovici i Bušetini. Društvo posebnu brigu posvećuje i vježbama i učešću na vatrogasnim natjecanjima, zatim školovanju vatrogasnih kadrova za zvanje vatrogasac, vatrogasnog dočasnika i vatrogasnog časnika.

Tijekom svi godina postojanja, DVD Korija prikupio je značajnu opremu kojim je na usluzi ne samo za slučaj požara već i drugim aktivnostima na području naselja kao i eventualnim potrebama u pružanju pomoći i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Virovitica kod pružanja požara i drugi elementarnih nepogoda.

DVD je sa svojim članovima kao i uvijek sudionik svih akcija koje se provode u naselju Korija, te nastoji biti pokretač sa svojom opremom, kao i prostorom kojeg posjeduje aktivnosti ne samo odraslih, već i djece naselja Korija.

Zlatimir Bačić, dipl.inž.građ.

Zlatimir Bačić u Virovitici je završio osnovnu školu, te gimnaziju, a građevinski fakultet u Zagrebu 1968.g. hidrotehnički smjer što je odredilo njegov daljnji radni dio života. Studentsku praksu obavio je u Vodnoj zajednici u Virovitici.

Od 15. siječnja 1970.g radi u Vodnoj zajednici u Virovitici. Pod vodstvom direktora Branka Bergamana izradio  je 1970.g. „Studiju odvodnje slivnog područja“ kojom su dana rješenja za uređenje odvodnje i zaštite od poplava. Po datim rješenjima radi se i danas. Nakon toga, izradio je glavni projekt kanalizacije Grada Virovitice po kojem je izgrađena kanalizacijska mreža koja se upravo dovršava.  Od 1971. do 1975. g. radi na mjestu voditelja odjela pripreme rada i projektiranja. U tom periodu izradio je više projekata hidrotehničkih objekata, mostova, hidromelioracija, te vodovoda, koji su svi i realizirani. Na funkciji direktora Vodne zajednice proveo je 16 godina, odnosno puna četiri mandata, u kojima je kontinuirano radio na slijedećim poslovima:

  1. Razvoj i stabilnost tvrtke
  2. Realizaciji studije odvodnje slivnog područja, osobito na izgradnji retencija (u tom periodu izgrađeno ih je 9) u čemu smo prednjačili (i danas prednjačimo) u Hrvatskoj, čime je ostvaren visok stupanj zaštite od poplava
  3. Hidromelioracijskim radovima kojima je bitno podignuta sigurnost poljoprivredne proizvodnje, te povećanje prinosa. Veliki zahvati izvedeni su naročito na površinama „PIK“-a Virovitica i „IPK“ Osijek
  4. Kontinuiranoj izgradnji kanalizacije grada Virovitice.
  5. Deseci danas uvaženih stručnjaka proveli su pripravnički staž u „Brana“ Virovitica.

U „Hrvatskim vodama“ radio je od 1991.g. do odlaska u mirovinu sa 40 godina ukupnog staža. Od 1991. do 2001. godine bio je rukovoditelj sektora za zaštitu od štetnog djelovanja voda i zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplave u RH. Od 2004. do kraja 2009. godine, odnosno do odlaska u mirovinu bio je zamjenik direktora i rukovoditelj službe za zaštitu od štetnog djelovanja voda i obrane od poplava na vodnom području Save. Čitavo vrijeme održavao je prisne veze i poslovne odnose sa  Virkomom Virovitica.

Domagoj Šegregur

Domagoj Šegregur rođen je u Virovitici, gdje je završio Osnovnu školu Vladimir Nazor i Glazbenu školu Jan Vlašimsky. Učenik je VII. gimnazije i Glazbene škole Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Svira klavir i violinu, sudionik je mnogih natjecanja škole te koncerata „Ponovno zajedno“ bivših učenika Glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici.

Svoje škole redovito predstavlja na natjecanjima znanja. Na državnom je natjecanju 2008. iz biologije osvojio prvo mjesto te „Oskar znanja“. 2011. godine je na Lidranu imao najbolje ostvarenje iz novinarskog stvaralaštva, iz informatike i povijesti osvojio drugo, a iz biologije prvo mjesto u državi i „Oskar znanja“. 2012. godine pobijedio je na državnom natjecanju iz biologije i dobio četvrti „Oskar znanja“. Kao najmlađi natjecatelj 2008. godine osvojio je treće mjesto na „Smotri znanstveno-tehnološkog stvaralaštva VIP Eureka“, a 2010. i 2011. drugo mjesto.

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor (gdje je proglašen najučenikom) počeo je pisati istraživačke radove iz biologije i povijesti. Četiri rada objavljena su u časopisu „Zavičaj“ te u „Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo“ i „Hrvatskom športsko medicinskom vjesniku“. Od stranih jezika govori engleski, njemački i španjolski, a bio je sudionik međunarodnog orkestra mladih glazbenika „Pegasus“. Bavi se fotografijom, a za fotografiju „Ne parkiraj!“ s motivom iz Virovitice dobio je nagradu Delegacije europske komisije u Republici Hrvatskoj i ona je ušla u službeni kalendar za 2010. godinu. Aktivnost u humanitarnom radu započeo je u SOS-telefonu u Virovitici i nastavio kao volonter Udruge „Europa colon-Hrvatska“.

Izabran je u skupinu 30 mladih znanstvenika i sudjelovao na projektu „Water, Millennium Youth Camp, Helsinki 2011.“, o utjecaja nanotehnologije na onečišćenje voda.

Na terenskom radu i Institutu Ruđer Bošković proveo je istraživanje rijeke Drave. Laboratorijska je istraživanja proveo u Općoj bolnici Virovitica te Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Istraživanje „Ribe kao biopokazatelji onečišćenja rijeke Drave“ obranio je pred komisijom na ICYS olimpijadi mladih znanstvenika u Nizozemskoj 2012. U konkurenciji 22. države, svojim je istraživanjem osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju za Hrvatsku. Za osvojeno zlato  primio ga je i predsjednik Republike Hrvatske, kojemu je tom prigodom poklonio kipić koji predstavlja Mikeša, starosjedioca Virovitice.

Svaku aktivnost nastoji povezati s svojim rodnim krajem i u svakoj ga prilici s ponosom spominje.

Ivan Kovač

Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje. Krv je nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi.

Ivan Kovač rođen je 1007.1959. godine u mjestu novi Gradac. Krv je počeo darivati 1985. godine.

Kao dobrovoljni davatelj krvi sa 105 davanja pokazao je svoju plemenitost, solidarnost humanost.

Prošle godine odlikovan je od strane predsjednika Republike Hrvatske za 100 puta darovanu krv odlikovanjem Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Slavica Horvat

Slavica Horvat majstor slastičar otvorila je obrt  „Ugostiteljstvo i marketing Horvat“ otvoren je  2007.godine , prvenstveno kao ugostiteljski objekt Slastičarnica Horvat na adresi stare virovitičke slastičarnice na Trgu bana J. Jelačića.

Tijekom ovih gotovo 5 godina kako je obrt otvoren bilježimo stalan porast broja zaposlenika, ulaganja u opremu, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom hrane te proširenje djelatnosti. Sva dobit poslužila je u daljnje ulaganje u nove tehnologije kojima se osiguralo bolje gospodarenje proizvodima. Godine koje su uslijedila imale su zajednički cilj: ulaganje u kvalitetu proizvoda.

Naši slastičari prisustvovali su brojnim stručnim skupovima, prezentacijama i inozemnim događanjima vezanim za slastičarstvo te su se stručno usavršili te stekli naziv majstora slastičara.

Na takvim je temeljima Slastičarnica Horvat izgradila svoj ugled i svoju kvalitetu koja je prepoznata ne samo na lokalnoj već i na nacionalnoj razini. Kao dodatni mehanizam osiguranja kvalitete, od samih početaka pozornost je bila usmjerena prema sustavima kontrole hrane tako da smo već u počecima uveli HACCP sustav kontrole sigurnosti hrane. Nakon brojnih ulaganja uočili smo potrebu za proširenjem djelatnosti tako da smo ove godine svoju djelatnost proširili na kultnu virovitičku Slastičarnicu „Dora“. Opremanjem i izgradnjom nove terase omogućili smo svojim gostima opuštanje i uživanje u našim slasticama.

Od početna 3 radnika, Slastičarnica Horvat danas ima 12 stalnih radnika. Obrt od samog početka surađuje sa Strukovnom školom Virovitica osiguravajući učenicima praktičnu nastavu, ali i kao član komisije pri polaganju mature. Ponosni smo na suradnju s Obrtničkom komorom kao i na nagrade koje smo primili od iste.

Kao i dosada, naš obrt nastavlja svoju tendernciju ulaganja i očuvanja kvalitete, proširenja djelatnosti i daljnjeg zapošljavanja.                             

Rock skupina Vatra
Rock skupina Vatra objavila je 1999. godine svoj prvi nosač zvuka “Između nas” za izdavačku kuću „Jabukaton“. Na novinarskoj rock nagradi Crni mačak 2000. godine prvijencem su zaslužili nominaciju u kategoriji za nadu godine. Na promotivnoj turneji koja je uslijedila Vatra je odsvirala približno stotinu koncerata po Hrvatskoj, ali i BiH, te se tako već na samom početku profirlirala kao band koji se najbolje dokazuje na stageu.

Vatra 2002. godine potpisuje ugovor s najvećom izdavačkom kućom u zemlji Dallas Records, te iste godine objavljuju album ”Anđeo s greškom”. Producent albuma Denyken osvaja nagradu Crni mačak za produkciju. Vatra s drugim albumom dopire do šireg kruga publike i ponovno odrađuje veliku promotivnu turneju. Kao točka na “i” bandu dolazi poziv da nastupi kao specijalni gost na koncertu grupe Simple Minds u Zagrebu.

2004. godine Vatra snima album Prekid programa za Dallas Records. Pjesmama: Anđeo s greškom, Gorim, Privremeno nedostupan, Unutra – van, Alkohol, band zasjeda na prva mjesta nacionalnih TV i radijskih top ljestvica, dok se spot za pjesmu Privremeno nedostupan (režija Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje na Britanskom MTV-u. Tiraža albuma štampa se dva puta, a spot za pjesmu Gorim u režiji Gonza nominiran je za nagradu „Porin“. 2006. godine Vatra objavljuje album Aritmija. Album je nominiran za nagradu „Porin“ u kategoriji rock album godine, a Vatra svojim energičnim nastupom na dodjeli biva proglašena za najuzbudljiviji trenutak te diskografske nagrade.
2008. objavljen je Sputnik, peti album Vatre, na kojem band radi značajni zaokret u zvuku. Kao producenti odabrani su Jura Ferina i Pavle Miholjevic (pokretacki dvojac zagrebačke skupine Svadbas). Kompletni vizualni identitet Vatre (lijeni pozornost, te kao i tek objavljeni Sputnik dobiva odlične kritike.

Vatrin spot “Svijetla i sirene” uvršten je u top 10 najboljih videospotova godine po izboru T-portala. Krajem 2009. Vatra je proglašena za Rock bend godine od strane Fender korporacije.
Nakon odrađene promotivne turneje sa albumom “Sputnik”, za vrijeme koje su odsvirali stotinjak koncerata u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji te proslavili 10 godina bivanja na sceni grupa Vatra se posvetila radu na novom albumu.
Šesti studijski album ”Ima li budnih” objavljen je u listopadu 2011. Najavljen je singlovima ”Tremolo” u suradnji sa Damirom Urbanom, istoimeni ”Ima li budnih” feat.Ljubica Gurdulić, te aktualni ”Plima adrenalina”. Album su predstavili na velikom koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture krajem godine, nakon čega su nastavili s koncertnom promocijom u Hrvatskoj i regiji.

Vatra je na ovogodišnem Porinu osvojila Porin za  Najbolju vokalnu suradnju za pjesmu ”Tremolo” sa Damirom Urbanom.

 Gradski muzej Virovitica

Gradski muzej u Virovitici osnovan je u rujnu 1953. godine kao zavičajni muzej kompleksnog tipa za grad i kotar Viroviticu. Muzej je smješten u dvorcu Pejačević koji se nalazi u samom centru grada Virovitice. Muzej posjeduje 4 zbirke koje se cijelo vrijeme obogaćuju građom: arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i likovnu, te zbirku donacije Branislava Glumca koja je darovana Muzeju 1982. godine. Cjelokupni fundus muzeja ima oko 5.000 predmeta od kojih je 880 izloženo u stalnom postavu, gdje se prikazuje život virovitičkog kraja od mlađeg kamenog doba do prvih desetljeća 20. stoljeća, te kroz izbor djela iz Donacije Branislava Glumca eminentnih autora suvremene i moderne likovnosti kao što su: Ivo Režek, Marino Tartaglia, Krsto Hegedušić, Zlatko Prica, Vasilije Jordan, Miljenko Stančić, Nives Kavurić Kurtović, Ljubomir Stahov, Dubravka Babić, Mersad Berber i Dimitrije Popović.

Tijekom 60tak godina djelovanja u Gradskom muzeju Virovitica organizirane su tematski raznolike izložbe koje su pratile razvoj likovnog izričaja u Hrvatskoj, ali i podupirale osnovnu zadaću Muzeja čuvanje i dokumentiranje života, povijesti i običaja virovitičkog kraja od mlađeg kamenog doba do kraja 20. stoljeća.

Tako su uspješno prezentirane izložbe:  Flora, proizvodnja umjetnog cvijeća 1929. 1960., 725 godina franjevaca u Virovitici, Arheologija virovitičkog kraja, Zapadna virovitička obilaznica, Srednjovjekovna nizinska utvrda u Virovitici, Putovanje svijetom, Zemljani lonci – virovitičko lončarstvo i lončarski proizvodi u Muzeju; te izložbe autora: Ivana Kožarića, Mladena Veže, Zoltana Novaka, Igora Rončevića, Nives Kavurić-Kurotvić, Mirka Ilića, Edite Schubert, Mencija Klementa Crnčića, Ede Murtića i mnogih drugih. Osim navedenog GM Vtc je 2009. godine uspješno izdao i promovirao likovnu monografiju posvećenu Stjepanu, Nikoli i Teodoru Tricku uz veliku izložbu sve trojice slikara.

Cijelo vrijeme Muzej surađuje i s drugim muzejskim ustanovama diljem Hrvatske kao i s strukovnim društvima, arhivima i knjižnicama, te se teko još stručnije profilira unutar muzejske i dokumentarističke struke.

Kako je jedna od ključnih zadaća muzeja integracija s zajednicom u kojoj djeluje, ali koju na neki način i predstavlja, tako je i Gradski muzej Virovitica osuvremenio svoj pristup publici i tijekom rujna 2008. godine predstavio svoju internet stranicu na kojoj možete pronaći sve aktualnosti vezane uz djelovanje Muzeja uz pregled zbirki i povijesti Muzeja.

(foto: Ivan Šemper)

Skip to content