Zahvalnica Grada Virovitice AMKK Cobra Virovitica za 50 godina auto-moto sporta u Gradu Virovitici

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

cobraAuto moto karting klub Cobra Virovitica dobitnik je zahvalnice Grada Virovitice za 50 godina auto-moto sporta u Gradu Virovitici. Zahvalnicu na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice predsjedniku udruge Mariju Đurđeviću uručili su gradonačelnik Ivica Kirin i predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća po prvi put se spominje karting sport u tadašnjoj Jugoslaviji koji je po arhivskim člancima iz novina toga doba vrlo brzo stigao i u Viroviticu. Prva utrka kartinga u Virovitici spominje se još davne 1963. godine i kao takva je zauvijek ostala zapisana kao početak bavljenja karting sporta u našem gradu. Budući da ne postoji opširan tijek odvijanja tog sporta u tim vremenima, pretpostavlja se da korjene vuče iz Narodne tehnike koja je u ono vrijeme bila pokretač svih oblika oktanskih sportova. Krajem sedamdesetih godina izgradnjom novog u to vrijeme jednog od najboljeg poligona u Jugoslaviji za uvježbavanje vožnje u autoškolama ponovno se pokreće sportska sekcija u AK Virovitica koja se između ostalih oktanskih disciplina bavila i kartingom. Tu su instruktori vožnje u svoje slobodno vrijeme osposobljavali djecu kako se sigurno i pravilno upravlja kartingom. Vrlo brzo nakon pokretanja karting škole došlo je i do prvih utrka koje su se odvijale na prostoru poligona  autoškole AK Virovitica. Početkom devedesetih, ratnom situacijom u državi,  karting sport se skoro gasi, ali zauvijek ostaje tinjati u srcima, nekih koji su ponovno aktivirali auto-moto sport, u gradu Virovitici. Ponovo na scenu stupa AK Virovitica na čelu s tajnikom i zaposlenicima u autoškoli AK Virovitica kod kojih se rodila želja za ponovnim buđenjem sportske sekcije u AK Virovitica. Auto-rally ponovno je probudio iskru za vraćanje kartinga u grad pa se počela razvijati ideja o osnivanju potpuno novog i neovisnog kluba koji bi se bavio karting sportom. Od tog dana, dana osnivanja, karting u Virovitici piše jednu novu povijest te bilježi najveću progresiju od kada se taj sport spominje na ovim prostorima.

Nakon prvih par mjeseci od osnivanja, osnivači su od banke zatražili i dobili pozajmicu da bi  kupili prve kartinge s kojima su počeli razvijati karting sport u Virovitici. Krajem svibnja 2008. godine klub je organizirao prvi karting hepening na poligonu AK Virovitice pod nazivom „Karting Open day“ na koji su svi mogli doći i probati vožnju kartingom potpuno besplatno. Taj hepening kao i kupovina prvih klupskih kartinga na „kredit“ bio je okidač svih događaja od tog dana pa do danas. Tog dana su pale ideje o izgradnji staze budući da se pozivu odazvala većina gospodarstvenika sa područja grada Virovitice zajedno sa Gradonačelnikom koji je bio predstavnik gradske uprave. Ubrzo nakon toga, u ljeto 2008. godine, povodom Rokova bila je održana prva karting utrka u užem gradskom središtu koja je privukla preko 10000 gledatelja.

Neizostavna imena bez kojih izgradnja staze nikad ne bi počela su Gradonačelnik  Ivica Kirin te Renato i Robert Romić koji su sa svojom tvrtkom ugradili najveći doprinos da bi se staza izgradila. Prve utrke PH u karting sportu u Virovitici vozile su se 2009. godine na novoj stazi, a Virovitičani postaju najbrojniji sudionici na startnim rešetkama diljem Hrvatske na kojima se uvijek vijorila zastava našega grada. Te godine klub u poretku osvaja 5. mjesto i dobiva plaketu HAKS-a za najbolju organizaciju karting natjecanja za 2009. godinu. Sljedeće godine, sa skoro istim brojem vozača, klub ozbiljno počinje konkurirati u sve više i više klasa te na kraju sezone osvaja 3. mjesto u poretku klubova i ponovno osvaja plaketu HAKS-a za najboljeg organizatora karting natjecanja u sezoni. U 2011. godini AMKK COBRA VIROVITICA u klupskom poretku postaje juniorski prvak Hrvatske te viceprvak u seniorskom poretku i treći put zaredom osvaja plaketu za najboljeg organizatora te od Hrvatskog Auto i Karting Saveza dobiva jednu od najprestižnijih nagrada koje postoje u karting sportu – Zlatnu plaketu za treći uzastopni osvojeni naslov za najboljeg organizatora karting natjecanja. Prošle, 2012. godine, AMKK COBRA VIROVITICA bila je nadomak osvojenog prvenstva koji je otišao u Zagreb za samo 10 bodova pa je sezonu 2012. završila kao druga u poretku karting klubova.

U godinama koje smo nabrojali, veliku ulogu odigrali su i suci u karting sportu kojih virovitička „Cobra“ u svojim redovima ima od samog početka djelovanja. Suci su školovani po najvišim standardima CIK-FIA-a te su svoje već veliko iskustvo stjecali na svim stazama u Hrvatskoj, ali i Sloveniji i Italiji i danas su neizostavni dio svih natjecanja u Hrvatskoj od najnižih do najviših funkcija u rukovodstvima svih natjecanja. Velikim mukotrpnim radom i odricanjem neki članovi iz virovitičkih „Cobri“ su već par godina članovi Odbora za karting sport Hrvatskog Auto i Karting Saveza, dok je jedan od njih na najvišoj sportskoj funkciji na državnoj razini.

Skip to content