Za sve ljubitelje vina i vinogradarskih običaja Udruga “Sveti Vinko” Virovitica i ove godine organizira proslavu Martinja

Za sve ljubitelje vina i vinogradarskih običaja i ove godine Udruga vinograda i voćara “Sveti Vinko” Virovitica već tradicionalno organizira proslavu blagdana sv. Martina ili Martinje, odnosno “Krštenje mošta”.

Ovogodišnja ceremonija održat će se u petak, 10. studenog na prostoru vidikovca (pored crkve) u prigradskom naselju Sveti Đurađ s početkom u 15.30 sati.

Pozivamo sve ljubitelje dobrog vina i martinjskih običaja da dođu u Sveti Đurađ gdje će se u prisutnosti vinskog biskupa krstiti mošt u vino te će uz tamburaše, dobro vino i hranu biti zagarantirana vrhunska zabava. Svi su dobro došli – poručuju iz udruge.

Inače, blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj i smatra se jednim od najveselijih blagdana u našoj zemlji. Na dan sv. Martina koji se obilježava 11. studenog, stoljećima se održava ceremonija krštenja mošta, a centralno mjesto na bogatoj martinjskoj trpezi zauzima zasigurno dobra hrana i dobra kapljica mladog vina. (www.icv.hr)

Skip to content