Za svako godišnje doba posebna priča: Ovo su neumorne kreativke koje unikatnim dekoracijama ukrašavaju Viroviticu

Ovih dana definitivno vrijedi prošetati Viroviticom – malo koje središte grada tako je zanimljivo ukrašeno unikatnim, ručno izrađenim i oslikanim uskrsnim dekoracijama, piše portal mojevrijeme.hr

Na mnogo će vas mjesta ugodno iznenaditi goleme pisanice, zečevi, divovske mrkve, vesele kućice za ptice, gnijezda od grančica i mnogo, mnogo proljetnog cvijeća. Na svakom ćete se uglu poželjeti fotografirati, a kući nećete ponijeti samo fotografije u mobitelu, već i radost u duši. Iza ovako simpatično uljepšanoga grada stoje članice iz Kreativne Udruge Unikat na čelu koje je Jasna Baranjec Keserica. Jasna o ovim aktivnostima govori s toliko poleta da nije ni čudo što je sa svojom vrijednom ekipom toliko postigla!

Za možda male, ali itekako vidljive promjene u nekom gradu ne trebaju uvijek milijuni kuna, već dobra volja ljudi koji će zajednici nesebično pokloniti svoje znanje i vještine – baš poput Virovitičanki i pokojeg Virovitičana okupljenih oko Kreativne Udruge Unikat. Punih su mjesec dana ususret blagdanima radili sve kako bi nebrojene ideje proveli u djela, i rezultat je doista za svaku pohvalu.

jasna keserica 820x492 1

Najprije smo se usuglasili oko toga što bi sve voljeli napraviti, a onda sastavili popis što nam za to treba. I krenuli u akciju – Grad nam je platio osnovni materijal, potom su nam dijelove za drvene zečeve izrezali učenici trećeg razreda Tehničke škole. S Bravarijom Sabo dogovorili smo što je još trebalo oko obrade drvne građe, s tvrtkom Flora utanačili sve oko cvijeća i kasnije, dovozom i postavljanjem svih tih eksponata. Kad su drvene figure bile gotove, krenuli smo ih oslikavati. Jedno prijepodne čak smo organizirali i radionicu na otvorenom pa su s nama mogli oslikavati i građani koji su to s veseljem prihvatili, kaže predsjednica virovitičkih kreativaca Jasna Baranjec Keserica. Ova vitalna 65-godišnjakinja ove će godine, otkriva nam, u mirovinu, i to s pozicije ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije.

Silno volim svoj posao i voljela bih ostati raditi još nekoliko godina, no po sili zakona to nije moguće, otkrila nam je. No jedno je sigurno – ova diplomirana arhitektica u mirovini zasigurno neće mirovati jer nema sumnje da će se još predanije posvetiti radu udruge koju vodi. Iako su članice velikim dijelom žene srednje dobi te imaju jednu grupu djece, najaktivnija u Udruzi je, prema riječima J. Baranjec Keserica, umirovljenica Đurđica Giba, dopredsjednica.

Ona se doista nesebično daje u radu, odrađuje lavovski dio posla i kad nas stisne neki projekt poput ovog uskrsnog, leti na sve strane, dodaje Jasna.

Eksponate koji ukrašavaju grad uvijek sačuvaju i zato ih je svake godine sve više i više – nakupilo se toga poprilično u ovih 11 godina otkako postoje.

virovitica 740x444 1

No vrijedne članice ove udruge ne rade samo uskrsne eksponate, tu su i snjegovići, vilenjaci od borovih grana, kao i ostali prigodni božićni ukrasi. Također, tu su i slamnati Jesenko i gospođa Jesen u haljini od lišća koju je izradila izuzetno kreativna Nedjeljka Županić iz tvrtke Flora koja budnim okom, zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Vlastom Honjek Golinac i direktoricom Turističke zajednice Katarinom Đurđević nadzire realizaciju projekta…

Važno je ovdje svakako istaknuti i ViroKreativu koju ova udruga organizira povodom proslave Dana grada – Rokova, a koja okuplja kreativce iz cijele Hrvatske.

Uvijek se potrudimo napraviti nešto posebno čemu će se veseliti naši građani, ali i gosti, rekla je Jasna i dodala da se trude da među njihovim eksponatima bude što više onih od prirodnih materijala.

Tridesetak je naših članova aktivno tijekom cijele godine. Sastajemo se otprilike jednom mjesečno i tada netko od nas vodi radionicu iz nečega u čemu je dobar, bila to izrada raznih uporabnih predmeta, filcanje, izrada cvjetića od češera, ukrašavanje vješalica, okvira za slike, kutija, staklenki, bilježnica. Naše su članice osobito kreativne i izvrsne u izradi nakita te za Rokovo, u sklopu već spomenute ViroKreative organiziramo Reviju nakita koju nose djevojke iz Kulturno umjetničkog centra Virovitica pod vodstvom Danijele Duvnjak. Ideja, znanja i vještina nam ne nedostaje. U grupi imamo i umirovljenice koje se ne brane ništa novo naučiti, a isto tako i one uče druge. Kad pak imamo velike projekte poput ovog, e onda se radi po cijele dane. Bude i kiše, zimi pred Božić stisnu hladnoće, ali mi se ne damo smesti dok god ne odradimo što smo si zacrtale”, ispričala je i dodala da svoje radove ponekad daruju nekoj potrebitoj ustanovi ili udruzi, na primjer akcija “Ne kupuj, udomi” gdje sav prihod ide Skloništu za životinje, a neke i prodaju na štandovima tijekom sajmova i tako si pomognu u nabavci materijala za buduće radionice, ističe Jasna. (mojevrijeme.hr, virovitica.hr)

Skip to content