Za izgradnju Poduzetničkog inkubatora vrijednog 7.201.619,00 kuna, dobiveno je 5.398.333,95 kuna bespovratnih sredstava Europske unije

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, potpisao je ugovor o izgradnji Poduzetničkog inkubatora, najvrednijeg EU projekta u Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, Virovitičko-podravska županija i VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, prošle su na natječaju IPA poduzetnička i turistička infrastruktura te im je odobren projekt „E-NCUBATOR“ ukupno vrijedan 960.215.89 eura ili 7.201.619,00 kuna. Od toga, bespovratna sredstva Europske unije predstavljaju 719.777,83 eura, dok će Virovitičko-podravska županija izdvojiti 221.137,22 eura, a VIDRA 19.300,34 eura. Gradnja Poduzetničkog inkubatora započet će ove jeseni. Cijeli projekt odnosi se na poslovnu infrastrukturu s naglaskom na razvoj poduzetničkog inkubatora. Projekt će biti izgrađen u Virovitici u Poduzetničkoj zoni II. Imat će izravan utjecaj na razvoj proizvodnih start up poduzeća te poduzeća iz ICT sektora kao i na susjedne gradove i općine. S obzirom na iskustva drugih, mogu se očekivati poduzetnici u krugu od 60 km od Virovitice. Cilj ovog projekta je izgradnja i opremanje poduzetničkog inkubatora, ali prije svega cilj je pružanje poslovnih, tehničkih, obrazovnih te drugih usluga, kao i on-line usluga, inkubatora svojim stanarima odnosno proizvodnim start up poduzećima, poduzećima iz sektora visoke tehnologije te ICT-a.

Inkubator će imati razvojnu poduzetničku ulogu – svojevrsni “one stop shop” za poduzetnike, provodit će on-line edukaciju za razvoj poduzetnika, podržavati stanare inkubatora i brinuti o njihovom rastu.

U inkubatoru je predviđeno 5 isključivo proizvodnih prostora i 10 manjih prostora za razvoj visokih tehnologija, novih inovativnih rješenja, dizajna i usluga s visokom dodanom vrijednošću i to po izuzetno povoljnim cijenama. Najam prostora će za poduzetničke početnike, za prvu godinu poslovanja biti besplatni No, upravo je briga za mlade poduzetnike najvrednija za ovaj projekt. Razvoj tehnoloških i inovativnih rješenja se treba nadovezati na drvnu i prehrambenu industriju. Osim generiranja novih radnih mjesta, poduzetnički inkubator doprinijeti će dugoročnoj koristi za Virovitičko-podravsku županiju povećanjem broja proizvodnih poduzeća u ovoj regiji. Ovo je od iznimne važnosti za regiju koja ima visoku stopu nezaposlenosti. Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Razvojna agencija koju je Ministarstvo gospodarstva 2011. godine proglasilo za najuspješniju razvojnu agenciju u Republici Hrvatskoj.
(www.vpz.hr)

Skip to content