“Vukovi” iz Taborišta obilježili 26. obljetnicu oslobođenja Šištata

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak “Vukovi” Taborište, obilježila je 26. obljetnicu oslobođenja nekadašnjeg vojnog objekta Šištat, u kojoj su i sami sudjelovali.

Nakon svete mise za sve poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića u Taborištu i polaganja vijenaca kraj Spomen obilježja poginulim poginulim hrvatskim braniteljima na virovitičkom Gradskom groblju, Vukovi su obišli Šištat gdje su evocirali uspomene na slavne dane Domovinskog rata i oslobađanje vojnih objekata na području grada Virovitice.

Prije 26 godina, nakon kraćeg vatrenog okršaja, hrvatski branitelji su oslobodili ovo veliko spremište streljiva i minsko eksplozivnih sredstava. Nakon što je zamijećeno da neprijatelj iznosi minsko eksplozivna sredstva, u večer 15. rujna 1991. godine, velikom hrabrošću i odvažnošću vod „Vukova“ iz Taborišta kreće u akciju. Nakon što su naišli na jak otpor neprijatelja u pomoć im pristižu vodovi iz Milanovca i Svetog Đurđa te branitelji iz Čemernice. Kada su uvidjeli da će Šištat biti oslobođen neprijatelj je dio Šištata minirao i digao u zrak no hrabrošću branitelja dio sredstava je ostao neuništen.

Svečanost obilježavanja obljetnice oslobođenja Šištata svojom su nazočnošću uveličali pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenici virovitičkog gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek- Golinac te zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak. (foto: Z. Ciprijanović)

Skip to content