Vrijedna donacija Gradskom muzeju Virovitica

Gradski muzej Virovitica i Gradsku upravu posjetio je Stanimir Vuk-Pavlović koji je Muzeju donirao salonsku garnituru od crnog javorovog poliranog drva koja se jedno vrijeme nalazila u dvorcu Pejačević. Garnitura je šestodijelna i nastala je u Požunu 1811. godine, te je bila u vlasništvu grofa Jankovića, da bi se od 1936. godine našla u vlasništvu obitelji Dobronić. Garnitura stilski pripada ranom bidermajeru i evidentirana je i zaštićena kao kulturno dobro 17. srpnja 1947. pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Stanimir Vuk-Pavlović unuk je hrvatskog skladatelja i glazbenog pisca Antuna Dobronića i sin Lelje Dobronić, eminentne hrvatske povjesničarke umjetnosti, kustosice i bivše ravnateljice Hrvatskog povijesnog muzeja i sveučilišnog profesora i filozofa dr. Pavla Vuk-Pavlovića.

Kako je istakao, odrastao je u muzejima i od malena ima iznimno poštovanje prema malim gradskim muzejima koji građanskoj zajednici pridaju svojstvo povijesnog i kulturnog identiteta.

Gradonačelnik, g. Ivica Kirin, i ravnateljica Muzeja, Mihaela Kulej, zahvalili su na lijepoj gesti g. Vuk-Pavlovića, a gđa. Kulej je istakla kako je ovo jedna od najvrijednijih akvizicija Muzeja, s obrzirom na činjenicu da je datirana natpisom ispod presvlake u 1811. godinu i da je bila dio posoblja Dvorca.

Skip to content