Vlasnici kućnih ljubimaca kažu STOP petardama: U inicijativu se uključili i Prijatelji životinja te Grad Virovitica i gradonačelnik Ivica Kirin

Blagdani su iza nas, a napisi u novinskim člancima pokazuju da je i ove godine proslava bila zasjenjena strahom životinja zbog buke nastale bacanjem pirotehničkih sredstava. Stoga su se vlasnici kućnih ljubimaca diljem Hrvatske ujedinili i odlučili reći STOP petardama. Na konferenciji za medije koja je održana u petak, 19. siječnja, u virovitičkoj Gradskoj upravi, javnosti je predstavljena peticija koju su početkom godine pokrenuli veterinari i ostalo osoblje Veterinarske prakse za male životinje Feliks Virovitica, a kojom se želi zabraniti uporaba pirotehničkih sredstava svih kategorija tijekom cijele godine (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe – proslava dana grada i sl.).

Cilj je apelirati na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja. Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada je nužno da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području, poručuju iz udruge Prijatelji životinja koja je objeručke pozdravila ovu inicijativu i podigla je na nacionalnu razinu.

Inicijativu je podržao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin upozorivši na opasnosti koju nose pirotehnička sredstva.
Svjesni smo toga da se pirotehnikom najviše koriste djeca i stoga pozivamo roditelje da im ne kupuju stvari o kojima ne mogu voditi kontrolu i koje ih, u konačnici, mogu stajati zdravlja i života djeteta. Što se tiče kućnih ljubimaca, ljudi moraju biti svjesni toga da oni nisu igračke. Oni su živa bića i naša je dužnost da se ponašamo odgovorno te da takvom ponašanju učimo i našu djecu, naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Peticija se nalazi i na web stranici udruge Prijatelji životinja (www.prijatelji-zivotinja.hr) i može se potpisati i internetskim putem.

Ponosan sam na naš grad jer se oko ove inicijative okupio zaista velik broj ljudi. Kada govorimo o volonterima i aktivistima, istaknuo bih djevojčicu Doru Lakotu Kovač koja je u dva tjedna sama skupila više od 80 potpisa. Spomenuo bih i gospođu Ružanu Budak iz Taborišta koja se maksimalno angažirala i neumorno prikuplja potpise, rekao je Dražen Majetić iz Veterinarske prakse Feliks naglasivši kako ovo nije tjeranje inata ili pravde, već samo želja da se određene stvari stave u normalne okvire.

Ovom peticijom želimo dati podršku jedinicama lokalne samouprave, odnosno gradovima i općinama, da imaju mogućnost i sami donositi određene odluke. Primjerice, Ministarstvo poljoprivrede je novim Zakonom o zaštiti životinja dalo mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da same odrede hoće li životinje kastrirati ili neće, što sa Zakonom o eksplozivnim tvarima nažalost nije slučaj, dodao je Dražen Majetić.

Peticiji su se vrlo brzo pridružili i susjedni gradovi i općine te je u vrlo kratkom vremenu skupljeno više od tisuću potpisa. Iznimno velik odaziv na potpisivanje peticije u Virovitici i okolnim mjestima pozdravio je i predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.
Zakon iz nekog razloga dopušta 6 dana u godini ono što je s razlogom zabranjeno tijekom cijele godine. Stoga tražimo da ono što je Zakon zabranio tijekom cijele godine, a to je upotreba eksplozivnih sredstava kategorije F2 i F3, i bude zabranjeno tijekom cijele godine, rekao je Luka Oman istaknuvši kako je ponosan što prisustvuje ovoj konferenciji jer je upravo Virovitica pokrenula nešto konkretno što bi moglo potaknuti promjenu u cijeloj Hrvatskoj.

Virovitica radi ono što treba raditi na nacionalnoj razini, a to je brinuti o životinjama i njihovoj zaštiti, o skrbnicima tih životinja i djeci koja stradavaju, naglasio je Luka Oman dodavši kako je prošle godine stradalo preko 30 ljudi, od čega 20 djece. (virovitica.hr; M. Bašić)

Skip to content