Vlada RH: Donacije stradalima u potresu neće se oporezivati PDV-om; osigurat ćemo dodatne kontejnere

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će Vlada naručit putem robnih zaliha dodatne kontejnere za stanovnike potresom pogođene Banovine, naglasivši da su i nakon sinoćnjeg jakog potresa od 5 po Richteru na području Petrinje sve službe odmah bile na terenu – CZ, vatrogasci, vojska.

Plenković je na početku sjednice Vlade podsjetio kako su utorak ponovno obišli područja Sisačko-moslavačke županije koja su jako razrušena potresom, i tako stekli neposredni uvid u razmjere stradavanja.

Ističe da su nakon sinoćnjeg potresa jačine 5 po Richteru sve službe odmah bile na terenu – civilna zaštita, vatrogasci, policija, HGSS, vojska. Pomoć građanima pružali su i Crveni križ i brojni volonteri.

Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje telefonski signal na područjima na kojima je bila slaba pokrivenost kako bi se olakšala komunikacija“, naglasio je premijer.

Ministar Tomo Medved, čelnik Stožera Civilne zaštite za obnovu nakon potresa rekao je da je u punoj koordinaciji sa županom, gradonačelnicima, načelnicima.

Radi se na žurnoj nabavi alternativnog smještaja, a dosad je tamo veći broj mobilnih kućica i kontejnera.

Plenković je najavio da će Vlada naručit putem robnih zalihe dodatne kontejnere.

Stigla je međunarodna pomoć, pristiže i danas od drugih zemalja koje su iskazale solidarnost, što putem EU mehanizma civilne zaštite, što bilateralno, naglasio je premijer Plenković.

Nastoji se u najkraćem roku osigurati onima koji su ostali kod svojih domova, siguran smještaj i s obzirom na dodatna daljnja podrhtavanja tla, da bi izbjegli svaku ugrozu za naše građane“, dodao je.

Istaknuo je da je ministar Medved stalno tamo i biti će u predstojećem razdoblju.

Premijer Plenković je zahvalio svima koji su angažirani i koji su pokazali “veliko srce i zajedništvo”, poručivši da je važno da se sva pomoć koordinira i kanalizira onima kojima je potrebna.

Zahvalio je i inženjerima na svemu što rade na procjenama šteta, Crvenom križu i Caritasu na brojnoj pomoći.

Premijer Plenković najavio je i izmjene pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona, temeljem kojeg će donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom osloboditi plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Promijenit ćemo pravilnik, riječ je o provedbi općeg poreznog zakona temeljem kojeg će se svi obveznici poreza na dodanu vrijednost za donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom osloboditi plaćanja poreza na dodanu vrijednost“, kazao je Plenković.

Ovo je još jedna važna gesta i na taj način donacije neće biti opterećene kasnije niti porezom na dobit niti porezom na dohodak, predstavljat će porezne olakšice“, poručio je premijer.

Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

Podsjetimo, krajem prošle godine Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od Vlade je zatražila prestanak obračuna poreznih i ostalih davanja na donacije za područja pogođena potresima, ponajprije obračun i plaćanje PDV-a na isporuku dobara i usluga.

Trenutno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a, no donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja. Stoga su poslodavci apelirali da Vlada donese odluku da se “u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa”.

I Udruga Glas poduzetnika je prije nekoliko dana poslala dopis Vladi i Ministarstvu financija u kojemu smo zamolili da se rasterete tvrtke koje nesebično pomažu građanima iz Sisačko-moslavačke županije.

U ime svih onih koji doniraju u robi i novcu zamolili su da se izmijene odluke u kojima bi se uredili porezno priznati rashodi. Osim toga, tražili su da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a.

Hrvatska od Moderne naručila gotovo milijun doza cjepiva

Vezano za koronavirus, Plenković je na sjednici istaknuo da je dobra vijest da je EMA odobrila Modernino cjepivo.

Hrvatska je, kaže, od tog proizvođača naručila gotovo milijun doza, oko 720.000, pa onda i dodatnih 280.000. Prvo cjepivo Moderne, oko 4000 doza treba doći u Hrvatsku 11. siječnja, a do kraja ožujka bi moglo doći oko 90.000 doza.

Premijer je istaknuo da je važno to da je i AstraZeneca koja je radila na cjepivu s Oxfordom podnijela EMA-i zahtjev za lijekove, on je u proceduri, a postoje naznake da bi moglo biti odobreno tijekom siječnja.

Za Hrvatsku je to važno jer smo od njih naručili najviše doza, 2,7 milijuna i ako se odobri mogli bi do početka proljeća znatno veće količine cjepiva dobiti“, rekao je premijer.

Premijer Plenković je također čestitao svim pravoslavnim vjernicima Božić uz želju da ga provedu u obiteljskom ozračju unatoč krizama potresa i pandemije i da pronađu snage i zajedništva.

Čestitao je i četvorici hrvatskih skijaša na uspjesima u Sljemenskoj utrci. (jutarnji.hr)

Skip to content