Vlada predstavila novi projekt – potrebna je ženska radna snaga

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Nakon 2. sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Požegi je sudjelovao u predstavljanju Programa za zapošljavanje žena  „ZAŽELI”.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena”. Ovaj projekt je vrijedan ukupno 400.900.000 kuna, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti..

Tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković naznačio je da su ta sredstva namijenjena za zapošljavanje žena jer se poziv odnosi na ponovno uključivanje na tržište rada žena u ruralnim krajevima koji trebaju posebnu državnu potporu. Naveo je kako je Program za zapošljavanje žena ZAŽELI jedan od pozitivnih primjera kako se dinamikom rada i dobrom koordinacijom resora nastoji povećati ukupan postotak apsorpcijske sposobnosti europskih sredstava, koja su značajna za kreiranje radnih mjesta.

“Naša je ambicija do kraja mandata ove Vlade doći do 68 posto zaposlenosti na hrvatskom tržištu rada”, rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim smanjenjem broja nezaposlenosti.

“Trenutno smo na najboljoj razini od 1999. godine kada je riječ o apsolutnom iznosu. Očekujem da se u pozitivnoj gospodarskoj konjukturi i dinamici ti brojevi stabiliziraju i smanjuju, a takve su i procjene međunarodnih institucija”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Skip to content