Viroviticu i ove godine ‘posjetila’ biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” posvećena poginulim hrvatskim braniteljima

U četvrtak je po 19. put kroz Viroviticu prošla biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“. Hrvati koji žive u Sloveniji okupljeni u Hrvatskom društvu Ljubljana 2003. godine krenuli su s organizacijom ove biciklističke karavane kako bi pokazali svoju povezanost s domovinom, a nadasve gradom herojem Vukovarom.

Jedna od stanica im je bila i Virovitica gdje su ih dočekali gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, u pratnji Gradske glazbe i mažoretkinja.

– Niti vruće vrijeme nije nas spriječilo u našoj karavani prijateljstva. Svaki od ovih biciklista zna zašto je u ovoj karavani. Mi u Hrvatskom društvu u Ljubljani započeli smo akaciju koja se održava već 19. puta i s tom tradicijom želim nastaviti i dalje – rekao nam je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog društva Ljubljana Milan Pavelić, inače rođeni Virovitičanin.

Goste je srdačno dočekao virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

– Mi se uvijek pokazujemo kao srdačni domaćini. Nagodinu, kada se karavana vozi 20. put, ovaj ćemo doček podiči na jednu veću razinu. Plan je da se okupe svi gradonačelnici na ruti kojom prolazi karavana te da zajedničkim druženjem damo jedan doprinos povezivanju ljudi iz dvije zemlje. Nama je Slovenija bliska granična zemlja s kojom surađujemo. Širimo dobre međuljudske odnose i pokazujemo ono što Europa želi vidjeti – tom prigodom je izjavio gradonačelnik Ivica Kirin.

Nakon izmjene prigodnih poklona, okrijepe i kraćeg odmora, članovi karavane i predstavnici Grada paljenjem lampiona odali su počast poginulim policajcima u Domovinskom ratu na spomen obilježju kraj Policijske uprave virovitičko-podravske.

Potom su sudionici karavane nastavili su svoj put do Đurđevca, gdje će prenoićiti. Drugu dionicu će voziti u petak od Đurđevca do Samobora, gdje je predviđeno iduće noćenje. Treću dionicu voze u subotu do Samobora do Ljubljane.

(www.icv.hr, mš, foto: virovitica.hr, M. Šolc)

Skip to content