Viroviticu čeka pravi glazbeni tjedan: Uživajmo u koncertima za 136. rođendan Glazbene škole “Jan Vlašimsky” i Festivalu dječjih domoljubnih pjesama

Idući tjedan u Virovitici možemo nazvati glazbenim tjednom. Naime, Glazbena škola “Jan Vlašimsky” Virovitica nizom koncerata i aktivnosti obilježit će važnih 136 godina postojanja. Tim povodom od srijede, 18. svibnja, do petka, 20. svibnja, u prostorima Glazbene škole održat će se prigodni program o kojemu nam je nešto više rekao ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Damir Mihaljević.

Istaknuo je kako je to svojevrstan obol i tradicionalnim Danima Jana Vlašimskog te svemu onome što je taj umjetnik ostavio u kulturno naslijeđe našem području.

Osim što ćemo obilježiti 136. godinu postojanja škole, na ovaj način ćemo iza sebe ostaviti sve nedaće koje su nas pratile. Naime, na sve načine trudili smo se opstati i stoga ovim putem zahvaljujem profesorima, učenicima i roditeljima na ustrajnosti, upornosti i razumijevanju u vrijeme pandemije. Također, veseli me što imamo jako puno komornih sastava i orkestara kojima se možemo pohvaliti i predstaviti ih javnosti, oni su ogledalo naše škole – istaknuo je D. Mihaljević.

Dok će se službeni dio obilježavanja u srijedu, 18. svibnja, odraditi u prostorima škole, od 19 sati na šetnici ispred virovitičke Gimnazije sve zainteresirane očekuje prava glazbena bajka kroz koju će ih provesti orkestri, harmonikaši, pjevački zbor, puhači, tamburaši…

Drugog Dana škole, u četvrtak, za posjetitelje smo priredili posebno iznenađenje. Pod nazivom “Simfonija u mom gradu” spajanjem Simfonijskog orkestra Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica s bjelovarskom Glazbenom školom “Vatroslav Lisinski” 90 glazbenika će na zaista poseban način obilježiti i petu obljetnicu virovitičke simfonije. To nas uistinu raduje i ponosni smo što će grad na taj način doživjeti simfoniju – zadovoljno je rekao Damir Mihaljević.

Osim “starijih” polaznika virovitičke Glazbene škole, u program će biti uključeni i oni najmlađi, polaznici Glazbene igraonice. Njih čak 130.

Potrudili smo se preko projekata nabaviti instrumentarij, a u čemu nam je puno pomogao Centar za socijalnu skrb i njegova ravnateljica Marija Bajan Prokl. Produkt te suradnje koju je Centar ostvario s nama je lepeza instrumenata koji se aktivno koriste u nastavi. Hvala stoga još jednom svima koji surađuju s nama kroz projekte i zovu nas za partnera. Sudjelujemo u raznim projektima i doista se trudimo da što više priskrbimo za djecu, a samim time da i roditeljima olakšamo. Jer, nažalost, postoje oni koji nisu u mogućnosti djetetu kupiti potreban instrument i tu tada mi uskačemo. To je dobra vertikala, za početak igraonica, potom osnovna i srednja škola, a danas-sutra možda i neka viša škola – zaključio je ravnatelj virovitičke Glazbene škole te zahvalio svima koji prepoznaju i razumiju trud i rad te ustanove.

Jedni od njih su svakako i članovi virovitičke Hvidre koji 16. svibnja slave 30. obljetnicu svoga postojanja i za tu prigodu pripremaju poseban glazbeni rođendan. Naime, u suradnji s Glazbenom školom “Jan Vlašimsky” Virovitica, Osnovnom školom Vladimir Nazor Virovitica, Osnovnom školom Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica i Katoličkom osnovnom školom Virovitica, te općinama Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Suhopolje i Gradina treći dan obilježavanja Dana glazbene škole s početkom u 17 sati održat će se i Festival dječjih domoljubnih pjesama.

Nakon dvije pandemijske godine konačno smo dočekali da zaživi prvi dječji festival domoljubnih pjesama u Virovitici. Kao direktor festivala ravnatelj Damir Mihaljević je s ravnateljima i učiteljima održao audicije i izabrao najbolje učenike u dvije kategorije, od 1. do 4., te od 5. do 8. razreda. Ja sam izabrao 80-ak pjesama domoljubnog sadržaja, od kojih su si djeca mogla odabrati one za izvedbu. Ovakav događaj još nismo imali, a njegov cilj je da se probudi domoljubna svijest kod djece. Nadam se da će se građani odazvati i doći vidjeti o čemu je riječ – rekao je predsjednik HVIDR-e Virovitica i umirovljeni pukovnik Mirko Poljanac.

Također, u subotu, 21. svibnja, u posjet dolazi gostujući orkestar iz Makarske koji će zainteresirane počastiti glazbenim izvedbama u suradnji s Gradskom glazbom Virovitica, a program počinje u 19 sati.Osim toga, ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica Damir Mihaljević najavio je i jednu zanimljivu radionicu.

Imamo projekt VI-VU-VI, Virovitica-Vukovar-Vinkovci, u okviru kojeg tri harmonikaška orkestra vodimo u Poreč gdje će biti održana radionica, a nakon nje 27. svibnja i koncert – zaključio je Mihaljević.

(www.icv.hr, eat)

GLAZBENA SKOLA Simfonija u mom gradu Plakat

GLAZBENA SKOLA Koncerti u gradu Plakat

Skip to content