Virovitičko-podravska županije proizvodi čak 4% europske proizvodnje duhana

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji tvrtke Hrvatski duhani d.d. Virovitica, a u nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Ane Marije Petin, gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, predstavnika HGK Županijske komore Virovitica, niza uzvanika iz 12 zemalja i drugih uvaženih gostiju održani su 11. dani polja virginijskog duhana.U organizaciji tvrtke Hrvatski duhani d.d. Virovitica, a u nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Ane Marije Petin, gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, predstavnika HGK Županijske komore Virovitica, niza uzvanika iz 12 zemalja i drugih uvaženih gostiju održani su 11. dani polja virginijskog duhana.

Nazočne je prvi pozdravio Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana. Između ostalog istaknuo je da je zbog loših vremenskih prilika ovo jedna od lošijih godina, te da se od planiranih 10.000 tona očekuje urod manji za 10-15 %.
– Do današnjeg dana obrano je oko 35% površina što je za oko 10% manje nego prošle godine jer vegetacija kasni za 10-14 dana, te se je pojavila i bojazan od ranog mraza. Ove godine virovitički duhan po prvi puta stigao je i na tržište Australije, međutim upozorio bih prisutne proizvođače na negativan stav Europske unije prema duhanu što će u konačnici sigurno zahtijevati smanjenje troškova proizvodnje i povećanje prinosa sa prosječnih 2300 na 2500 kg/ha. Iz tih razloga Hrvatski duhani ove godine započet će pilot projekt sušenja duhana umjesto na plin na biljnu masu rekao je Mirko Boić.
Na kraju se je zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Virovitici i Ministarstvu poljoprivrede na svem trudu koji je uložen da duhan i do 2014. godine ostane u sustavu potpora što neće biti slučaj i u drugim država Europske unije.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji je između ostalog rekao:
– Ponosni smo što imamo jednu takvu tvrtku kao što su Hrvatski duhani u našem gradu i kao jedinica lokalne samouprave učiniti ćemo sve što je u našoj moći da ovaj naš veliki izvoznik i dalje dobro posluje jer podatak da Virovitičko-podravska županija proizvodi čak 4% ukupne europske proizvodnje duhana doista je impresivan. Na kraju se je osvrnuo i na trenutnu gospodarsku krizu posebno istaknuvši da svaka kriza donese i nešto dobro pa su tako i oni koji su do neki dan negirali ovu proizvodnju prepoznali njezinu vrijednost.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Ane Marije Petin pozdravljajući cijenjeni skup u ime župana Tomislava Tolušića, istaknula je između ostalog da je stav županije da isključivo potiče visoko dohodovne kulture kao što je to i duhan, te da je zbog ovogodišnje čak četiri elementarne nepogode koje su prouzročile štete u iznosu od 270.000.000,00 kuna županije odlučila subvencionirati osiguranje proizvodnje duhana do 25%. Na kraju je naglasila da je najveća prepoznatljivost ove županije upravo u proizvodnji šećera meda i duhana.

Skip to content