Virovitičkim konjičkim maratonom povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti odali počast poginulim braniteljima

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kao i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u organizaciji Konjičkog kluba Virovitica i Koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata grada Virovitice, u nedjelju, 4. kolovoza održan je  Virovitički konjički maraton.

Obilježavanje je započelo u Podgorju održavanjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje te je nastavljeno u Golom Brdu gdje su  položeni vijenci za poginule branitelje. Nakon toga, maraton je krenuo prema Gradskom groblju gdje je također odana počast palim hrvatskim borcima.

Naš konjički maraton nešto je posebno u Hrvatskoj, mi jedini za ovaj datum imamo konjički maraton. Mi branitelji, predstavnici i članovi udruga, angažiramo se da pomognemo našem Konjičkom klubu Virovitica, svi njihovi članovi su volonteri i tako dajemo značaj ovom iznimno važnom datumu i „Oluji“ kojom je na veličanstveni način završen Domovinski rat – rekao je Zvonko Kožnjak, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice čestitavši ujedno svim stanovnicima Virovitice, Virovitičko-podravske županije i Republike Hrvatske Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Iduća postaja ovog maratona bila je zgrada MUP-a gdje su također položeni vijenci i upaljene svijeće. Ulice grada vrvjele su građanima koji su uživali u obiteljskoj šetnji ili prijepodnevnoj kavi, kao i predivnoj koloni koja je koračala cestom. Dok su stariji mobitelima slikali i snimali dostojanstvenu povorku, djeca su s oduševljenjem promatrala ove plemenite životinje koje su pod vodstvom članova Konjičkog kluba Virovitica išli u smjeru bivše vojarne gdje ih je na travnjaku ispred nove hale Viroexpo čekala okrjepa. S osmjehom ih je dočekala i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

Drago nam je što se ovaj maraton održava već treći puta i što se održava samo u Virovitici. U maratonu sudjeluje 14 predivnih konja koje je izuzetno zanimljivo promatrati. Nadam se da će ovo postati tradicija i da će se uključiti još više ljudi, posebice najmlađih – rekla je zamjenica gradonačelnika.

Na prostoru bivše vojarne posjetitelji su uživali u ovim plemenitim životinjama, a najhrabriji mališani su po prvi puta zasjeli u sedlo. Konjički maraton pozdravio je i Alen Bjelica, pročelnik za društvene djelatnosti grada Virovitice koji je sa sinom uživao razgledavajući konje.

Predsjednik konjičkog kluba Virovitica Marijan Žeravica istaknuo je kako je zadovoljan ovogodišnjim konjičkim maratonom.

Ponosni smo na ovaj naš treći Virovitički maraton i nadam se da će se ova lijepa tradicija i dalje nastaviti – istaknuo je M. Žeravica rekavši kako je ovaj mimohod odlična promocija konja i Konjičkog kluba građanima Virovitice.

Nakon vojarne, konjički maraton nastavio je put prema Rezovcu gdje je povorka dočekana osobitim zadovoljstvom, a ondje je otkriveno spomen obilježje poginulim i umrlim Hrvatskim braniteljima. Iz Rezovca se maraton je nastavljen prema Milanovcu, Svetom Đurađu, Podgorju i naposljetku Golom Brdu.  (www.icv.hr, ea, lmh)

Skip to content