VIROVITIČKI MODEL: Potpisan Sporazum o sufinanciranju rada Visoke škole; do kraja godine očekuje se dobivanje Veleučilišta

Grad Virovitica i ove je godine za rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici izdvojio 100.000,00 kuna, a time daje svoj doprinos razvoju i unaprjeđenju ljudskih resursa kako Visoke škole, tako i Grada Virovitice.

Model sufinanciranja rada Visoke škole, poznat kao „Virovitički model“, traje već punih deset godina. Prema njemu, po 100.000 kuna za rad VŠMTI-a osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a sve ostale gradovi i općine s područja VPŽ, prema broju upisanih studenata, izdvajaju od 20.000 do 5.000 kuna.

Ovaj jedinstveni model u RH krenuo je kao potpora Visokoj školi u vrijeme ustrojavanja kada plaće još nisu bile financirane iz državnog proračuna, odnosno do dobivanja dopusnice za VŠMTI, a funkcionira i danas. Gradovi i općine s područja Virovitičko-podravske županije, kao i sama Županija, na ovaj način ujedno indirektno stipendiraju naše studente kojih danas ima preko 400. Iz ovih izvora su se financirali i doktorski studiji i ostali troškovi koji su se ticali rada ove škole i bili su iznimno važni. U rujnu očekujemo i prve inženjere računarstva, a za dvije godine i studente telekomunikacija. Dobivanjem studija Elektrotehnike prošle godine te upisivanjem prvih studenata, stekli smo i zakonske uvjete za status veleučilišta. U svibnju smo imali reakreditaciju učilišta te smo se nakon toga počeli baviti formalnim prelaskom na veleučilište, a sve procedure trebale bi biti završene do kraja godine, naglasio je dekan Visoke škole Oliver Jukić.

U utorak, 11. lipnja u Visokoj školi potpisani su ugovori s potpisnicima, Virovitičko-podravskom županijom, gradovima i općinama, a ugovor potpisuju sve jedinice regionalne i lokalne samouprave. U ime Grada Virovitice ugovor je potpisao gradonačelnik Ivica Kirin, a potpisivanju su, uz ostale čelnike jedinica lokalne samouprave te dekana Olivera Jukića, nazočili i župan Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, prodekani za nastavu VŠMTI, Neven Garača i Irena Bosnić, kao i tajnica škole, Edita Tolušić.

Ovaj model je primjer zajedništva svih gradova i općina na području Virovitičko-podravske županije. Osim što je dio ovog jedinstvenog model, Županija je sudjelovala kod izgradnje Studentskog doma, svojim sredstvima smo izradili Studentski restoran, pomogli smo u dobivanju iksica studentima… Uskoro krećemo u gradnju Tehnološko inovacijskog centra. Od 2009. do 2015. je na području Virovitičko-podravske županije za 500 posto porastao broj diplomiranih, a to je i plod Visoke škole u Virovitici. Inače, osim ovdje u Virovitici, i u Orahovici imamo Fakultet za dentalnu medicinu, pa i u budućnosti očekujemo konstantan priljev novodiplomiranih. Na ovaj način smo omogućili studiranje i onima koji to nisu mogli u većim gradovima, a omogućili smo i onima koji su ovdje diplomirali da imaju prigodu ostati živjeti i raditi na području Virovitičko-podravske županije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Model je pohvalio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Ovo je primjer timskog rada s vidljivim rezultatima. Ovom prilikom osvrnuo bih se i na početak rada Fininog Razvojnog IT centra u Virovitici, a koji je pokrenut upravo zahvaljujući suradnji s Visokom školom. Također, moram naglasiti da smo u pregovorima za budući IT centar koji bi se nalazio na području Visoke škole. Želimo pomoći studentima i ujedno ih potaknuti da odabiru fakultete završetkom kojih će lakše pronaći posao. Moramo pratiti trendove u gospodarstvu jer nam je u interesu da mlade zadržimo u našem gradu, da kao visokoobrazovani kadar pronađu svoju egzistenciju pronađu u Virovitici, rekao je gradonačelnik Kirin. (virovitica.hr, vpz.hr, fotografije: M. Bašić)

Skip to content