VIROVITIČKI LIST: Osim uređenih staza i novog ukrasnog grmlja virovitičko groblje uskoro će dobiti i posebno polje za ukop urni

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Oko pola milijuna kuna ulaže se svake godine u uređenje i održavanje Gradskog groblja u Virovitici te mjesnih groblja u Rezovcu, Rezovačkim Krčevinama i Jasenašu. I ovih dana radi se na hortikulturalnom uređenju groblja i uređenju staza.

– Ove godine smo posadili 400 komada tisa kojima smo zamijenili sve bolesne i stare biljke. S dodatnih tridesetak kuglastih tuja uredili smo spomen-obilježje hrvatskim braniteljima te zelenu površinu kod mrtvačnice. Ujedno, nastojali smo olakšati pristup svakom grobnom mjestu pa su na većem dijelu groblja napravljene nove staze, a ondje gdje se to nije moglo, uredili smo staze tucanim kamenom – kaže Siniša Orozović, voditelj Gradskog groblja Virovitica.

BAGER KAO POMOĆ GROBARIMA

Tvrtka Flora d.o.o. kupila je ove godine mini bager koji će poslužiti za kopanje jama na groblju.

– Bager će svoju korist pokazati na zimu. Kada se zemlja zaledi i do pola metra dubine, naporan posao iskapanja jama umjesto radnika obavit će stroj – kaže S. Orozović.

Na Gradskom groblju u Virovitici ima 6334 grobna mjesta, a ukopana su 12.762 pokojnika. Groblje se širi, svako se polje pomno uređuje, a za sve poslove je zaduženo ukupno osam ljudi, uključujući voditelja i vozača. Na pojedinim lokacijama građani imaju na raspolaganju vodu, posebne kontejnere i klupe te stalak s alatima za čišćenje grobova.

– Ove godine smo proširili i vodovodnu te kanalizacijsku mrežu za dodatnih 160 metara kako bi građanima omogućili na groblju dodatne dvije slavine te po jedan stalak s alatima – objašnjava S. Orozović.

Uređen je i glavni križ, uz koji će mnogi i ove godine zapaliti svijeću na blagdan Svih svetih i pomoliti se. Uređen je oproštajni prostor, postavljeno je pet novih žardinjera, a prošle godine su postavljene nove klupe i koševi. Oni koji na groblje dolaze biciklom, sada imaju na raspolaganju i poseban prostor za svoje vozilo. Za plastiku, svijeće, cvijeće i ostalo postavljeno je šest novih, zatvorenih kontejnera uz asfaltirane staze. U okviru mrtvačnice obnovljen je razglas i videonadzor.

MJESTO ZA POKOP URNI

Između grobnih polja 21 i 22 planirano je posljednje počivalište za one koji će umjesto lijesa biti pokopani u urni.

– Godišnje imamo oko 10 pokopa urni, a sada ćemo i mi imati svoje mjesto baš za tu vrstu pokopa. Riječ je o trideset kazeta za ukop, što će u budućnosti omogućiti pokop oko 150 urni – kaže S. Orozović.

Na mjesnim grobljima u Rezovačkim Krčevinama lani je postavljena slavina u središtu groblja, a ove godine intenzivno se radi na rješavanju pitanja oborinskih voda. Na mrtvačnici je obnovljena fasada. U Rezovcu su zbog problematične podloge na kojoj se groblje nalazi betonirani potporni zidovi te je postavljena zaštita od urušavanja. I ondje je obnovljena fasada mrtvačnice.

S. Orozović ističe kako je najveći plan u budućnosti izgradnja nove mrtvačnice i uređenje parkirališta na groblju u Virovitici. Jedan od dugoročnih planova je i osvijetliti cijelo groblje te ga pokriti videonadzorom. Kamere bi trebale odvratiti lopove koji s grobova otuđuju cvjetne aranžmane.

Skip to content