Virovitički Konjički maraton “Josip Blažević – Joza” prolazi kroz osam lokacija i čuva uspomenu na Domovinski rat

U organizaciji Konjičkog kluba Virovitica, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske (UDVDR) – ogranka Virovitica te Hrvatskog časničkog zbora (HČS) Virovitica danas (subota) održava se Virovitički konjički maraton „Josip Blažević – Joza“.

Ovaj simbolični maraton, koji je okupio sudionike iz Virovitice i drugih mjesta ima za cilj podsjetiti na važnost Domovinskog rata i svu žrtvu koji su tijekom njega podnijeli hrvatski branitelji.

Maratonom organizatori obilježavaju i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja te 31. obljetnicu 127. brigade Hrvatske vojske, naglasio je Vlado Paurić, predsjednik UDVDR-a ogranka Virovitica. Čestitao je tom prigodom svim žiteljima VPŽ ove važne dane i obljetnice, a koje oni proslavljaju na ovaj, simboličan način.

Ovo je ukupno sedmi maraton koji održavamo u spomen na Domovinski rat, a po drugi put nosi naziv našeg kolege, prijatelja i suborca te člana ogranka Josipa Blaževića-Joze. Iskoristio bih priliku da ovim putem zahvalim svim poginulim braniteljima na njihovoj, najvećoj žrtvi tijekom Domovinskog rata. Njima neka je laka hrvatska zemlja, a mi obećajemo kako ćemo nastavljati održavati ovaj maraton u znak zahvalnosti za sve što su učinili za Hrvatsku – poručio je V. Paurić.

ZAHVALA ZA ŽRTVU

Konjički maraton počeo je sinoć (petak) okupljanjem sudionika, a nastavio se danas svetom misom za sve poginule branitelje u Podgorju, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju i ispred zgrade PU virovitičko-podravske za sve poginule hrvatske branitelje te prolaskom kroz Viroviticu i prigradska naselja Golo Brdo i Rezovac…Do kraja dana jahači će na konjima proći kroz Milanovac, Sv. Đurađ, Podgorje te maraton završiti u Golom Brdu.

U maratonu je ove godine 13 jahača na konjima i jedna konjska zaprega ponija, rekao nam je Marijan Žeravica, predsjednik Konjičkog kluba Virovitica. – Ovaj maraton i meni osobno, ali i svakome od sudionika puno znači. Ako pitate jahače, vruće je, vjetar malo pomaže, ali i dalje je jedna žrtva, koja vrijedi.

Obići ćemo danas cijeli grad i naša prigradska naselja, a drago nam je ako će nam se na lokacijama na kojima se zaustavljamo pridružiti i građani u druženju, osobito djeca kojima će konji sigurno biti zanimljiva atrakcija – rekao je M. Žeravica.

Konjički maraton prati i podržava zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac koja naglašava važnost svih obljetnica koje on uključuje i poruke koju šalje javnosti. Maraton ima i snažno lokalno značenje – nosi ime po branitelju i nekadašnjem predsjedniku Udruge umirovljenika Golo Brdo.

Drago mi je da smo nastavili održavati ovu tradiciju u spomen ne samo na našeg Josipa Blaževića – Jozu, već i sve branitelje koji su za domovinu mogli dati ono najvrijednije što su imali, a to je vlastiti život – naglasila je V. Honjek-Golinac i pohvalila rad Konjičkog kluba.

Među jahačima koji su jači i od žege i naporne trase su, uz domaće, i gosti iz Varaždinske županije te Vrbovca.

Nakon što su jučer (petak) prošli “svoj” teritorij, područje Varaždinske županije, virovitičkim kolegama na maratonu su se pridružili i članovi Udruge međimurskih konjara.

Dalibor Tkalčec, predsjednik Udruge kaže kako su se rado odazvali pozivu da zajedno obilježe ove važne datume.

Došlo je nas pet iz Udruge. Jučer smo prošli sedam sela kroz Međimurje i Varaždinsku županiju, bilo nas je dvadeset i cijeli smo dan proveli na konjima. I danas je tako, povod je lijep i drago nam je da možemo sudjelovati – rekao je D. Tkalčec.

Maraton se nastavlja do 19 sati, a kako izgleda atmosfera, pogledajte u našoj galeriji.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak, M. Lovrenc)

Skip to content