Virovitički i kapošvarski srednjoškolci briljirali na prezentaciji pripremanja tradicionalih jela

U okviru projekta “EXPLORE AND LEARN gastronomic tradition, sharing knowledge” danas (utorak) je u restoranu Strukovne škole Virovitica održana učenička prezentacija pripremanja tradicionalnih jela na moderan način.

Projekt se provodi u okviru poziva Interreg V-A Program suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. čiji nositelj je Strukovna škola Virovitica, a partner je srednja škola iz mađarskog Kapošvara, Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola. Uz to što mu je cilj unaprijediti i osuvremeniti postojeće programe kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja, projekt je i usmjeren na opremanje ugostiteljskih praktikuma i školskih restorana.

Okupljenima, među kojima je bila i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac te predstavnici Razvojne agencije Vidra, obratili su se ravnatelji obiju škola, Pavica Biondić-Ivanković i Kárász László.

Cilj naše današnje radionice je dati priliku našim učenicima da pokažu što su kroz projekt naučili. S obzirom da je završna konferencija projekta u petak u Kapošvaru, željeli smo i u našoj školi isprezentirati sve što smo napravili – rekla je P. Biondić-Ivanković te dodala kako će kroz par dana biti tiskana i knjižica recepata s hrvatskim i mađarskim jelima u sklopu projekta.

Osim projekta, današnja prezentacija bila je idealna prilika da dvije škole prigodno obilježe i 30 godina uspješne suradnje, istaknuo je Kárász László.

Prije točno 30 godina, 1993. godine, dok još nisam radio u školi, vaši učenici su imali ljetnu praksu na Balatonu. Kada sam došao u školu, zbog mog znanja hrvatskog jezika, suradnja je postala intenzivnija. Meni je jako drago što smo, zahvaljujući ovom projektu, nastavili suradnju. Također, jako mi je drago što je nakon toliko radionica komunikacija postala bliža, to je najveća prednost ovog programa – istaknuo je Kárász László.

Nakon kratke prezentacije o projektu, koju je održala Pavica Biondić-Ivanković, učenici kuhari, konobari i slastičari virovitičke i kapošvarske srednje škole okupljenima su pokazali znanja naučena tijekom projekta. Osim što su prezentirali svoje atraktivne tanjure, učenici su i kratko opisali suvremen proces nastajanja tradicionalnih jela.

Osim edukacije učenika, projekt je omogućio i edukacije nastavnika te nabavu ugostiteljske i informatičke opreme. Vrijednost projekta, koji je u 85-postotnom iznosu sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, je 212.731,37 eura.

(www.icv.hr, eat; foto: Kristijan Toplak)

Skip to content