Virovitički gradski vijećnici dali zeleno svjetlo da se s gradskih parcela na kojima će se graditi brza cesta skine status javnog dobra

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, održanoj u četvrtak, 7. srpnja, vijećnici su dali zeleno svjetlo za dvije odluke u svrhu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za dionicu na kojoj će se graditi brza cesta DC12 Bjelovar – Virovitica – Terezino Polje. Za tridesetak parcela u vlasništvu Grada, koje se nalaze u predmetnim odlukama, ukida se status javnog dobra, a nalaze se duž cijele trase na kojoj će se graditi navedena dionica brze ceste u Fazi III.

Sljedeći korak nakon usvajanja odluka je prosljeđivanje istih dalje na postupanje nadležnim tijelima.

Kako je objasnio komunalni pročelnik Kristijan Sabo, a potom i gradonačelnik Ivica Kirin, dugoočekivana brza cesta na ovoj dionici, konkretno čvorištu Virovitica-Špišić Bukovica pokriva ukupno oko 360 parcela, od kojih je oko 190 privatnih. Za svaku je potrebno ishoditi posebne dozvole – odgovor na pitanje zašto sama procedura toliko dugo traje.

Nadležnost i vlasništvo svih parcela na kojima će se graditi trase brze ceste zasad su podijeljeni – neke su u vlasništvu države, privatnih osoba, odnosno gradova i općina, a svaki od njih mora se na određen način usuglasiti s planovima gradnje, odnosno, ili prodati parcelu ili je, u ovom slučaju, skinuti sa statusa javnog dobra i predati ju na korištenje državi.

Od Hrvatskih cesta stigao nam je zahtjev da sa navedenih čestica koje se nalaze na području grada Virovitice skinemo status javnog dobra, kako bi se ubrzala procedura vezana uz administraciju prije same izgradnje brze ceste. Riječ je o postupku koji je nužan kako bi se dobila građevinska dozvola, odnosno stvorili svi uvjeti za tzv. uvođenje u posjed. Ovo je završni čin prije početka radova koje očekujemo u jesen ove godine, na čvoru Virovitica-Špišić Bukovica, u dužini od 4,5 kilometara – objasnio je na sjednici gradonačelnik Ivica Kirin.

Gradski vijećnici dali su zeleno svjetlo i za odluku o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, odnosno zamjenice. Donošenjem ove odluke plaća gradonačelnika Ivice Kirina bit će niža za oko tisuću kuna, dok će naknada njegove zamjenice Vlaste Honjek-Golinac biti smanjena za oko 340 kuna, objasnio je pročelnik za financije i gospodarstvo Antonio Dražić. Riječ je o usklađenju s parametrima Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, objasnio je. (www.icv.hr, mlo)

Skip to content