Virovitički gimnazijalci među najboljim matematičarima u Hrvatskoj

Kao i prošle, i ove godine održan je Festival matematike u Puli . U okviru festiva održano je matematičko natjecanje koje se razlikuje od klasičnog matematičkog natjecanja po tome što je ekipno. Ekipu čine četiri učenika. Natječu se učenici…1 1273570680Kao i prošle, i ove godine održan je Festival matematike u Puli . U okviru festiva održano je matematičko natjecanje koje se razlikuje od klasičnog matematičkog natjecanja po tome što je ekipno. Ekipu čine četiri učenika. Natječu se učenici osnovnih i srednjih škola. Osnovne škole natječu se u dvije kategorije “Omega” i “Omikron” , a srednje u jednoj “Alfa” u kojoj se posebno nagrađuju učenici strukovnih škola.U kategoriji „Omikron” natječu se učenici do najviše šestog razreda iz kojeg može biti najviše dva učenika. U kategoriji „Omega” može biti najviše dva učenika osmog razreda.Iz naše županije na natjecanju su bile dvije osnovne škole, Osnovna škola Vladimir Nazor natjecala se u obje kategorije (obje ekipe osvojile su izvrsno 9. mjesto od 46 odnosno 39 ekipa ), a učenici iz Gradine imali su jednu ekipu u kategoriji «Omega» koja je osvojila 23 mjesto od 46. Voditeljice ekipa osnovaca bile su Ana Milnović, Ksenija Bosanac i Tamara Eberl.

2 1273570680U ekipi srednjoškolaca u kategoriji “Alfa” od četiri učenika najmanje jedan mora biti iz 1. ili 2. razreda i najviše dva iz 4. razreda. U ovoj kategoriji imali smo četiri predstavnika. Dvije su ekipe iz Gimnazije Petra Preradovića, jedna iz Tehničke škole u Virovitici i jedna iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti. Ekipe su na natjecanje vodile profesorice Branka Inđić, Azra Plic , Spomenka Smolić, i Mateja Uzelac.U ovoj kategoriji učenici su se natjecali u konkurenciji 59 ekipa i zauzeli sjajna mjesta.Najuspješniji su bili gimnazijalci iz Gimnazije Petra Preradovića koju su predstavljale ekipe koje su se kvalificirale pobjedom na školskom ekipnom natjecanju. Školsko ekipno natjecanje osmislila je i organizirala profesorica Jasminka Viljevac. Druga ekipa sa školskog natjecanja čiji su članovi Mario Kostelac 4.r., Ivana Antal 4.r., Dunja Stojevski 3.r i Dario Barišić 1.r, osvojila je 5.mjesto, a prva ekipa sa školskog natjecanja u kojoj su bili Vedran Rukavina 4.r, Tea Tovarović 3.r, Inka Brijačak 3.r i Lea Mioković 1.r osvojila je 9. mjesto u ukupnom poretku, dok su u porteku gimnazija imali 4. i 8. mjesto.To su izvrsni rezultati virovitičkih gimnazijalaca jer su prva četiri mjesta zauzele zagrebačke škole (matematičke gimnazije: Lucijana Vranjanina i XV. te Klasična gimnazija i Tehnička škola Ruđer Bošković).

Učenici Tehničke škole iz Virovitice također su bili zapaženi. Dinko Mandarić 4.E, Danijel Ilakovac 4.E, Konstantin Ribić 3.E, Marijo Horvat 2.E zauzeli su 33. mjesto u ukupnom poretku i 4. mjesto u poretku strukovnih škola.Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti koju su predstavljali Stjepan Lach 3,r, Marijana Lanšćak 3.r, Jakov Mađerčić 2.r, Luka Tripalo 1.r, iako nema učenike četvrtih razreda (a gradivo četvrtog razreda se boduje s najviše bodova) osvojila je 37 mjesto.Na festivalu se osim u matematici moglo uživati u igranju šaha i u predavanjima koja su održana za učenike i profesore. Sklopljena su nova poznanstva i prijateljstva, a sigurno će i iduće godine naši Virovitičani biti zapaženi natjecatelji.Početkom rujna, a povodom Dana grada, u Virovitici Udruga prirodoslovaca “Ω7” će organizirati ekipno natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom “Rokovi matematičari”. Svoje ekipe prijavite voditeljici projekta prof. Jasminki Viljevac (Gimnazija P. Preradovića) do 15.lipnja 2010.
(J. Viljevac)

Skip to content