Virovitičke škole na Državnoj smotri za Dane kruha

Predstavnici OŠ Vladimira Nazora i Strukovne škole iz Virovitice zastupali su Virovitičko – podravsku županiju na sedamnaestoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koja je 5. listopada održana…Predstavnici OŠ Vladimira Nazora i Strukovne škole iz Virovitice zastupali su Virovitičko – podravsku županiju na sedamnaestoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koja je 5. listopada održana u Malom Lošinju.

Na svečanosti je sudjelovalo oko 450 predstavnika osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i hrvatske škole iz Vojvodine i Republike Mađarske. U pripremu i prikupljanje plodova zemlje kojima su Virovitičani uredili izložbeni prostor na lošinjskoj rivi uključili su se učenici, nastavnici i roditelji.

Veliko su zanimanje izazvali med, šećerna repa, batati i kolači od meda. Slastice su mahom izradili učenici Strukovne škole, a djeci su pomogli i virovitičke tvrtke, pekari i medari: Tvornica šećera Viro, Silosi Virovitica, Dubravko Milanović, Zlatko Satler, Slavko Švraka, Branko Tomšić, Anka Gašparić, Pustara Višnjica, Željko Blažičević, Mesnica Šuvak, Nikola Gudeljević, Zlatni klas iz Otrovanca,OPG Tadić.

Na izložbenom prostoru «najslađe hrvatske županije» učenici nisu zaboravili ponuditi niti ostale plodove bogatog ratarskog kraja iz kojeg dolaze. Sudionici obučeni u narodne nošnje svoga zavičaja te raznoliki štandovi koje su uredili pokazali su da se u školama diljem Hrvatske njeguje kulturna baština i tradicija.

Svečanost u Malom Lošinju nastavljena je svetom misom u župnoj crkvi te blagoslovom sudionika i prinijetih darova. Prigodni program pripremili su dječji vrtići, škole i folklorne skupine domaćina. Gostima će u lijepoj uspomeni ostati vedro raspoloženje i druženje koje na školskim smotrama ne može izostati. Virovitički su se učenici i nastavnici vratili puni dojmova i zadovoljni što su uspješno predstaviti bogatstvo slavonske zemlje i njezinih ljudi.

Iz Strukovne škole u Virovitici sudjelovale su Ivana Marović, Suzana Miholić, Valentina Karnik te mentorice Melita Balenović i Kristina Blažević, a iz OŠ Vladimira Nazora Matea Flisar, Lucija Špoljarić i Anamarija Stanković s nastavnicama Mirjanom Slavić i Bugom Zdjelar.

B. Z.

Skip to content