Virovitička Gradska knjižnica u nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“

Edukativnim scenskim prikazom slikovnice Nikoline Bošnjak „Tigiji i spletka duha Poklepića“, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica uključila se u nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom pod nazivom „I ja želim čitati!“. Predstavu u režiji Ivane Molnar, koja je nazočnima prenijela važnu poruku i pokazala koliko se bogatstvo i mudrost krije u svijetu knjiga, izveli su Dramska skupina virovitičke Gradske knjižnice i članice Kulturno-umjetničkog centra Virovitica.

Kampanju je pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo kako bi se povezali sudionici u procesu zagovaranja boljeg razumijevanja problema osoba s teškoćama čitanja i disleksijom. Cilj je informirati i educirati javnost te je učiniti osjetljivom za ovu problematiku.

MG 8420
Virovitička Gradska knjižnica kampanju će provoditi u suradnji s Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Prema riječima ravnateljice Gradske knjižnice Višnje Romaj, cilj je da Knjižnica bude mjesto gdje će se moći javiti djeca koja imaju problema s čitanjem i disleksijom kako bi im se osigurao ravnopravan pristup književnim djelima, posebice lektirama, ali isto tako i individualan rad.

MG 8550
Ravnateljica COOR-a Margarita Kovačević istaknula je kako je velik je broj djece u redovnim programima koja imaju teškoća s čitanjem i pisanjem, no one se mogu riješiti ukoliko se na vrijeme detektiraju i ako se s učenicima radi.
– Prijedlog logopeda COOR-a je da se prilagodi literatura za lektiru. Na tome bi, uz logopede, trebali raditi i profesori Hrvatskog jezika te knjižničari da bi se zajednički pronašao način kako prilagoditi te sadržaje. To je zapravo početak i bit projekta – rekla je Margarita Kovačević.

Skip to content