Virovitička Brana d.o.o. i D.M.S. d.o.o na sajmu Energetika na Zagr. velesajmu predstavili jedan od najzanimljivijih izložaka

branaUnatoč crnim prognozama vezano uz budućnost proizvođača i distributera solarne, a posebice fotonaponske opreme u Hrvatskoj, velik broj izlagača iz tog područja na sajmu Energetika ipak dokazuje da se mnoge firme nisu odlučile jednostavno predati.

Okretni fotonaponski sustav OFS-10 tvrtki Brana d.o.o. i DMS d.o.o.

U posljednje vrijeme u medijima se spominju samo crne najave za budućnost tržišta solarnih sustava u Hrvatskoj, pogotovo kada su u pitanju kvote za fotonaponske sustave i budućnost malih i srednjih tvrtki koje sudjeluju na tržištu. Ipak, odaziv tvrtki proizvođača i distributera solarne opreme u Hrvatskoj na ovogodišnji sajam Energetika, koji se održava na Zagrebačkom velesajmu od 1. do 4. listopada ove godine, ipak budi nadu da će oni najhrabriji opstati na tržištu.

Okretni fotonaponski sustav proizveden u Hrvatskoj  

Jedan od najzanimljivijih izložaka koji će po prvi put biti predstavljen na ovogodišnjem sajmu ENERGETIKA 2013 svakako je okretni fotonaponski sustav OFS 10 instalirane snage 10 kW koji proizvodi do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine. Radi se o dvoosnom neintegriranom sustavu za proizvodnju električne energije u potpunosti proizvedenom u Hrvatskoj kao produktu poslovne suradnje tvrtki BRANA d.o.o. iz Virovitice i D.M.S. d.o.o. iz Lukača. Uređaj ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje, te jednostavan montažni oblik građenja. Kako se radi o hrvatskom proizvodu, otkupna cijena energije uvećava se za 8 do 15%, a povrat uloženih sredstava je 5 do 7 godina.

Osim okretnih fotonaponskih sustava, pozitivan primjer pokretanja proizvodnje solarne opreme u Hrvatskoj je i tvrtka Microstar d.o.o., proizvođač komponenti za solarne elektrane koje ćete također imati prilike vidjeti na sajmu ENERGETIKA 2013. Prednost uporabe ovih komponenti, osim neupitne kvalitete, osiguranog jamstva i servisa, svakako je i činjenica da su one hrvatski proizvod. Ugradnjom ovih komponenti u solarnu elektranu proizvođači električne energije iz fotonaponskih sustava ostvaruju pravo na 12.7% veću otkupnu cijenu. Tvrtka Microstar d.o.o. jedna je od najstarijih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi ovom vrstom tehnologija u Hrvatskoj i posluje još od 1990. godine.

Arhitektonski promišljeni fotonaponski moduli

Od zanimljivih noviteta koji će biti predstavljeni na sajmu ENERGETIKA 2013. svakako želimo izdvojiti i Spectrum fotonaponske module slovenske tvrtke BISOL namijenjeni investitorima koji žele zadržati visoku estetsku vrijednost zgrade ili očuvati njen povijesni karakter. BISOL Spectrum fotonaponski moduli razvijeni su ne samo kako bi se prilagodili arhitektonskim karakteristikama građevina i krovova različitih vrsta i stilova, nego kako bi ih i oplemenili. Za savršenu usklađenost boja kupci mogu odabrati boju okvira te boju stražnjih i srednjih stegova. Ovaj sustav fotonaponskih modula uistinu može postati sastavnim dijelom svake zgrade savršenim stapanjem s njezinim povijesnim karakterom u njezinom prirodnom okruženju ili doprinoseći naglašavanju njezinih modernih karakteristika.

Pozitivan primjer opstanka na tržištu fotonaponskih sustava je i tvrtka Vita Sol d.o.o. koja sa svojim partnerom proizvođačem fotonaponskih modula Mage Solar A.G. nudi uslugu „ključ u ruke“ od projektiranja i tehničkog savjetovanja, preko financiranja i vođenja projekata fotonaponskih elektrana, pa sve do izgradnje samih postrojenja.

www.zelenaenergija.org

Skip to content