U Virovitici održan 3.regionalni projekt njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore – gospodarski susret u Virovitici

U prostorijama Grada Virovitice u Palači Pejačević održan je gospodarski susret, 3.regionalni projekt njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore – gospodarski susret u Virovitici. Uvodno se sudionicima Gospodarskog susreta u ime domaćina obratio gradonačelnik Ivica Kirin, predsjednik HGK – ŽK Virovitica Ivan Slamić i dožupan Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković izrazili su uvjerenje da ovakvi susreti i direktni kontakti najbolji put da se proširi suradnja i međusobna razmjena te doći do investicija koje će biti pokretač našeg gospodarstva. Gradonačelnik Ivica Kirin naglasio je da Virovitica danas ima čak 5 milijuna kvadratnih metara zemljišta za buduće investitore te da je neupitno da će ovaj grad, budući su stvoreni temelji, postati centar ove regije. Na kraju je objasnio i razlog pozivanja gostiju iz Njemačke u Viroviticu, a to je kako bi pokazali da postoji i jedna drugačija Hrvatska, otvorena za strana ulaganja jer se je osobno uvjerio, prilikom zadnje posjete Njemačkoj, da su njemački investitori do sada prilikom pokušaja ulaganja u Hrvatsku nailazili uglavnom da probleme vezane uz zemljišta u zonama, dobivanja potrebitih dozvola pa do problema s radnom snagom.

Gunther Neubert, direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore podsjetio je da je Njemačka za Hrvatsku najvažniji gospodarski partner. Mi smo s gospodarskim volumenom od preko tri milijarde eura lani potisnuli Italiju s mjesta najvažnijeg gospodarskog partnera. Nama je važno poticati bilateralne gospodarske odnose između Hrvatske i Njemačke, a u to u Hrvatskoj spadaju naravno pojedine županije i regije. Stoga sve češće putujemo iz Zagreba u regije. Danas se veselimo što možemo biti s delegacijom poduzetnika ovdje u Virovitici. Vodimo zanimljive razgovore s mnogim predstavnicima gospodarstva, naravno i s gradonačelnikom Kirinom i njegovim timom. Naša ideja je jednostavno učiniti poznatijom našu zadaću ovdje u Hrvatskoj i pokazati poduzetnicima kako kroz Njemačko-hrvatsku industrijsku i trgovinsku komoru mogu ojačati svoje gospodarske odnose prema van, prema Njemačkoj. Načelno vidimo da veliki potencijali postoje prije svega u području metalurške industrije, ali i drvne i tekstilne industrije, velik interes od strane njemačkih poduzeća. Zato bih mogao zamisliti da upravo u području prerade drveta, ali i u području prerade metala, ali i u prehrambenoj industriji postoje dobri potencijali za njemačka poduzeća posebno je apostrofirao direktor Gunther Neubert.

Sama činjenica da se 3. gospodarski susret koji se održavaju po regijama (sljedeći se za Dalmaciju održava u Splitu) dovoljno govori o tome koliku važnost su u njemačko-hrvatskoj industrijskoj i trgovinskoj komori dali gradu Virovitici.

O gospodarskom profilu Virovitičko-podravske županije nazočnima su održali prezentacije Milan Vanđura , direktor  HGK – Županijske komore Virovitica, Igor Andrović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije i Matija Mustač, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i razvoj grada Virovitice. Direktor Milan Vanđura prezentirao je prije svega brojčane pokazatelje gospodarske suradnje, pročelnik Igor Andrović predstavio je županijske projekte Poduzetnički inkubator, Panonski drvni centar kompetencija i Dvorcu (kuriji) Janković dok je pročelnik Matija Mustač u svoju intenciju u prezentaciji dao na način privlačenja investitora kroz Program poticanja budućih investitora koji za proizvodne djelatnosti zemljište u poduzetničkim zonama mogu dobiti već za 1kn/² s čime se pokušava nadomjestiti trenutna prometna nepovezanost Virovitice autocestom ili brzom cestom.

Na kraju gospodarskog susreta održana je i Panel rasprava – Iskustva i investicijski potencijali u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivica Kirin, Matija Mustač pročelnik UO za gospodarstvo i razvoj grada Virovitice,   Dr. Branimir Kampl , direktor SANO d.o.o.   Emina Kovač, ravnateljica Razvojne agencije Vidra, Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA iz Virovitice,  Milan Vanđura direktor HGK – Županijske komore Virovitica te zajedno s prisutnim gospodarstvenicima razmotrili probleme kako bi se što prije krenulo prema  proširenju suradnje i međusobne razmjene.

 

 

Skip to content