Virovitičani teleskopima promatrali pomrčinu Mjeseca

U srijedu 15. lipnja 2011. nakon zalaska Sunca Virovitičani su teleskopima promatrali nebeski fenomen – potpunu pomrčinu Mjeseca. Organizator promatranja bila je, već tradicionalno, Osnovna škola Vladimira Nazora. Stotinjak učenika i odraslih promatralo je Mjesec…U srijedu 15. lipnja 2011. nakon zalaska Sunca Virovitičani su teleskopima promatrali nebeski fenomen – potpunu pomrčinu Mjeseca. Organizator promatranja bila je, već tradicionalno, Osnovna škola Vladimira Nazora. Stotinjak učenika i odraslih promatralo je Mjesec u zadivljujućem spektru boja kroz neki od deset teleskopa među kojima se isticao virovitički Kvintet teleskopa „Kosci“ (pet optičkih tipova teleskopa na pet različitih tipova montaža).

U Virovitici Mjesec je izašao već djelomično pomračen u 20 sati i 40 minuta. Faza potpune pomrčine otpočela je u 21 sat i 23 minute. Zagasito crven Mjesec u 22 sata i 13 minuta u središtu Zemljine sjene jedva se nazirao na nebu. Faza potpune pomrčine završila je u 23 sata, a faza sve manje djelomične pomrčine u minutama iza ponoći.  

Tijekom pomrčine Mjesec je bio nisko nad obzorom pa su teleskopi bili grupirani na parkiralištu i igralištu škole. Tijek pomrčine sustavno je fotografiran kroz dva teleskopa u razmacima od petnaestak sekundi, a kontrolna slika promatrana je na zaslonima prijenosnih računala. Za sjećanje na nesvakidašnji prirodni događaj nazočni su dobili Potvrdnice promatranja potpune pomrčine Mjeseca.

Neki su iskoristili prigodu pa su teleskopima po prvi put promatrali planet Saturn i njegov prsten, dvojne zvijezde i planetarne maglice. Bez pomoći teleskopa u dva navrata promatran je tranzit Međunarodne svemirske postaje obasjane Suncem, no sjaj svih objekata na nebu nadmašio je kratkotrajni bljesak umjetnog Zemljinog satelita Iridium-82.  

Skip to content